PM Nilsson: Tryggare kan ingen vara

Publicerad
Uppdaterad
Om jag hade varit korrespondent för en utländsk tidning och stationerad i Stockholm hade jag rapporterat om en mycket ovanlig valrörelse denna heta nordiska sensommar.
PM Nilsson. De flesta europeiska länder som pressas av en allt hårdare global konkurrens har mer eller mindre förfärande valrörelser. Högerpartierna brukar låta som svenska Sverigedemokrater och gå till storms mot Bryssel och invandrare och ensamma mammor som det yttersta beviset för att samhället förlorat all sans och balans. Vänsterpartierna å sin sida brukar vädja till sina väljares mest protektionistiska instinkter, förtala det utländska kapitalet, hetsa hårt mot USA och hota med generalstrejk om minsta stavelse i arbetsrätten ändras.

Så inte i Sverige.

Här finns en mycket skötsam höger som numera älskar välfärdsstaten, som förstått att de hårt arbetande sjuksköterskorna i landstingen är landets ryggrad och som aldrig skulle få för sig att hetsa mot invandrare, vilket närmast är unikt i europeisk politik. Den enda synpunkten som finns är att det svenska språket bör stärkas på olika sätt, men i jämförelse med britter och danskar och nästan alla de andra är det ganska blygsamt. På vänsterkanten dominerar ett professionellt socialdemokratiskt parti som hyllar den ekonomiska omvandlingen, som aldrig låter sentimentaliteten ta över när storbolagen lägger ner och som förvaltar en hårdkokt låginflationsekonomi med hög och stark tillväxt.

De båda blocken konkurrerar

om vem som är mest miljövänlig och mest forskningsintensiv. Regeringspartiets ordförande är passionerat intresserad av ny uppvärmningsteknik och vill göra sig kvitt oljeberoendet inom 14 år. Oppositionen anslår betydande belopp till miljöforskningen och vill subventionera miljöbilsköp. Det stora kvarvarande problemet med arbetslösheten vill regeringspartiet lösa med fortsatt hög tillväxt och mer forskning. Oppositionen har gett sig på den mycket svåra pedagogiska uppgiften att övertyga om vikten av något sänkta arbetslöshetsbidrag - och sensationellt nog fått starkt gehör. Huvudkonkurrenterna Göran Persson och Fredrik Reinfeldt har satt sin heder i pant på att de kommer att sköta den offentliga ekonomin pedantiskt.

Min hemmaredaktion långt borta

i någon annan huvudstad hade troligen suckat över denna gamla vanliga klyschiga Sverigehyllning, men jag hade stått på mig i telefon och sagt att det ligger faktiskt till så här. Sverige är fantastiskt. Eller rättare sagt: svenska väljare är fantastiska. Men de är ett märkligt ringaktat släkte. Särskilt på högerkanten har man muttrat om bidragsberoende trygghetsnarkomaner, stenhöga på maxtaxor och gratis service från vaggan till graven. Statsvetarna menar ofta att väljarna föraktar sina politiker och att demokratin ständigt hotas av ett minskat engagemang. Men om man antar att det finns ett starkt samband mellan valrörelser, valresultat och väljarkårens önskemål är de svenska väljarna extremt ansvarsfulla och förnuftiga. De ogillar klokt nog ideologiska överdrifter, de är mycket skeptiska mot snabba radikala samhällsförändringar, de vill inte riva ner sådant som fungerar och vill gärna har erfarna politiker på statsministerposten. Det finns ett klassiskt styrkeexempel. Sommaren 1994 plågades landet av galopperande budgetunderskott, skyhöga räntor och massarbetslöshet. Därtill tog den svenska regeringen fullt ansvar för krisen på Balkan och flyktinginvandringen var mycket stor.

Vad blev utfallet?

Jo, det parti som lovade höjda skatter och sänkta bidrag vann valet, det enda främlingsfientliga missnöjespartiet åkte ur riksdagen och några månader senare röstade väljarna in landet i EU. De därpå följande valen vann det parti som genomförde en mycket smärtsam budgetsanering. Man kan inte annat än buga i vördnad. Nu är vi svenskar som skriver om svensk politik inga utländska betraktare på tryggt avstånd från svenska fogdar. Om man lever i Sverige har man en annan horisont, kanske en demokratisk önskan om maktskifte, kanske starka synpunkter på skolan, kanske sömnlöst oroliga för sina arbetslösa ungdomar. Men efter en vecka av sågade valmanifest finns det skäl att påminna om att Sveriges politiska framtid ligger ganska tryggt i händerna på väljare som förut visat ovanligt gott omdöme. Det kommer att gå bra för Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag