Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

PM Nilsson om S-hotet: Reell risk för extra val

Dagens industris politiske redaktör PM Nilsson om dagens händelser: ”Det här sätter januariavtalets konstruktion i blixtbelysning”.
Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri.
Foto: Johan Jeppsson/TT / Johan Jeppsson

Det finns en reell risk för att det blir ett extra val. Det konstaterar Dagens Industris ledarskribent PM Nilsson efter torsdagens besked att det nu finns en riksdagsmajoritet för ett misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. 

– Jag har svårt att se hur Löfven ska ta sig ur det här. 

Men samtidigt är läget svårt att förutspå, konstaterar ledarskribenterna. 

Det skakar i grundvalarna för januariavtalet. Det konstaterar ledarskribenter efter torsdagens besked om att V tillsammans med M, KD och SD nu har en majoritet för att rösta ner arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i riksdagen. 

Carolin Dahlman, politisk redaktör på liberala Kristianstadsbladet säger att utvecklingen är ett resultat av en frustration som funnits hos Vänsterpartiet under en lång tid. 

– Det här handlar om att Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt har varit uppretade på januariöverenskommelsen, särskilt vad gäller uppluckringen av arbetsrätten, där han tidigare varit ute och sagt att man kan väcka misstroende. Det här har legat och puttrat, det har egentligen inte med nuvarande arbetsmarknadsminister att göra. Det har gått för långt nu och spänningarna måste släppa någonstans. 

”Början på att januariavtalet upplöses”

PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri (oberoende liberal), konstaterar att det är ett oerhört svårt läge att analysera – men att detta kan bli början på slutet för januariavtalet. 

– Det kan vara början på att januariavtalet upplöses. Precis som decemberöverenskommelsen upplöstes. Jag har svårt att se hur Löfven ska ta sig ur det här. För han kan rimligtvis inte låta V diktera villkoren i en fråga som är viktig för C, och han kan rimligen inte heller tillåta att oppositionen bestämmer vem som ska vara minister i hans regering. Så det som händer nu är att januaripartierna in i märgen får känna på att de har en minoritetsregering, att de inte har riksdagen bakom sig, säger PM Nilsson.

Arbetsförmedlingen – detta har hänt

• I regeringsförhandlingarna mellan S, C, L och MP, som resulterade i januariavtalet, fick Centern igenom en omfattande reformering av Arbetsförmedlingen.

• Myndighetens hela förmedlingsverksamhet ska enligt uppgörelsen tas över av privata aktörer.

• Parallellt med reformprocessen som dragits i gång har myndigheten fattat beslut om att lägga ned 130 kontor runtom i landet, delvis till följd av besparingar i M- och KD-budgeten som trädde i kraft 1 januari 2019. Regeringen och dess stödpartier har dock inte skjutit till medel för att väga upp besparingen i sina budgetar.

• I mitten av oktober kunde Expressen avslöja stora problem med reformeringen. Flera grundläggande frågor om hur reformen ska genomföras saknade svar, bland annat vilken roll kommunerna ska ha.

• Flera tunga ekonomer och opinionsbildare till både höger och vänster har sedan Expressens artikel riktat hård kritik mot reformen.

• Även M, KD och SD dömer nu ut reformen, trots att även de gick till val på att privatisera myndighetens verksamhet.

• Januaripartierna saknar majoritet och kan därför stoppas av resten av riksdagen.

Det talar för nyval

Socialdemokraterna har hotat med att Löfven nu kan utlysa nyval, och det finns saker som talar för att det kan bli verklighet: 

– Det som talar emot är att S har jättedåliga opinionssiffror och att högerblocket har bra opinionssiffror så det är ett stort risktagande för Löfven att göra så här. Men det som talar för är om han kommer fram till att januariavtalet inte räcker som regeringsunderlag. Om det ska bli regeringskris varje gång de ska ändra något bland de 73 punkterna kommer det inte att fungera. Om V förenar sig med högeroppositionen blir det också tufft, så det talar för att han kastar in handduken och ger upp. 

Finns det alltså en reell risk för ett nyval? 

– Absolut, med de reservationerna vi pratade om tidigare. Hur ska Löfven komma ut ur det här läget? Ett: Han kan göra upp med vänstern, det kommer C inte tillåta. Två: Han kan tåla att Nordmark får sparken och tillsätta en ny minister som återigen underkastar sig centerns krav, det kommer inte hålla. Tre: Han kan utlysa nyval. Fyra: Han kan avgå och kasta in handduken till oppositionen. 

Greider: ”Klart att S vill skrämma” 

Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten, håller med om att det är ett svårt läge – men tror att regeringen kommer att backa från reformen i stället.

– Det kan mycket väl bli så att vi står här på tisdag och hör att regeringen går med på en del av kraven som både Vänsterpartiet och oppositionen ställt. Men det kan också bli så att januariavtalet skakar till och att regeringen därmed faller, men jag tror att man måste ha is i magen och se hur regeringen reagerar på Vänsterpartiets ökade press.

Greider menar att alternativet med nyvalet finns – men att det inte är den troligaste utgången. 

– Det är ett scenario, men jag tror att det är mer sannolikt att regeringen och samarbetspartierna faktiskt backar och går med på en tidsplan som inte är så pressad, och kanske också på LOV-inslaget i det hela. Jag tror att det är mer troligt att det slutar med en sådan typ av förhandling där man ruckar lite på allt. Det är klart att S vill skrämma och säga att ”nu blir det nyval”, men det kan hända mycket fram till tisdag. 

”Inte heller så bra för landet” 

Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan (oberoende liberal), tror även hon att det klokaste för Löfven är att backa tillbaka till förhandlingsbordet. 

– Kommer man gå med på kraven eller hur vill man göra med den saken? Det vore kanske klokast att hitta en sådan lösning eftersom det i andra änden av den linjen skulle bli ett nyval och det är så klart väldigt attraktivt för KD, M och inte minst SD att hamna i ett sånt läge.  

Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Även hon stämmer in i att Socialdemokraternas dåliga siffror ligger dem i fatet när ett potentiellt nyval diskuteras. 

– För regeringen är det inte intressant, inte heller för regeringens stödpartier. Det kanske inte heller är så väldigt bra för landet om vi ska vara ärliga att kastas in i en orolig period igen i stället för att förverkliga den politik som det finns en bred enighet om i regeringen och stödpartierna. Men det är klart att i en demokrati måste man kunna pröva olika alternativ, och att SD, M och KD funnit varandra så påtagligt och uppenbart under den här tiden ändrar den politiska spelplanen ganska mycket. 

Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg säger att läget ser mörkt ut för statsminister Löfven. 

– Jag tycker att det ser ut som att folk håller på att låsa fast sig i att avsätta arbetsmarknadsministern och konsekvensen av det, enligt min bedömning, är att regeringen inte kommer att kunna sitta kvar i det läget. Löfven kan inte förlora en minister där själva frågan handlar om hans egen politik och det resulterar i att hans manöverutrymme snabbt går ner till noll. 

Han menar att det här kan vara nådastöten för Löfven. 

– Det kommer inte att gå, vare sig Socialdemokraterna vill eller inte. Det är min bedömning. 

Hör Aftonbladets Anders Lindberg kommentera läget i politiken:

Aftonbladets Anders Lindberg kommenterar misstroendeförklaringen: Regeringen kommer inte kunna sitta kvar.

Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten, kommenterar misstroendeförklaringen: ”Jag blir riktigt upprymd”

Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten, kommenterar misstroendeförklaringen: ”Jag blir riktigt upprymd”.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.