Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

PM Nilsson lämnar jobbet som statssekreterare

Statssekreteraren lämnar efter bra tre månader på posten.
PM Nilsson.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ål.
Foto: HAVS- OCH VATTENMYNDIGHETENS BESLAGSBESLUT

PM Nilsson lämnar jobbet som Ulf Kristerssons statssekreterare.

Beskedet kommer efter uppgifterna om att han utreds för brott mot artskyddsförordningen – efter tjuvfisket av ål.

Sammantaget gör situationen att jag har svårt att kunna göra ett bra jobb”, skriver han på Facebook.

Det har stormat runt statssekreteraren PM Nilsson sedan det avslöjats att han tjuvfiskat ål i Blekinge skärgård för 1,5 år sedan. 

Han nekade först till brott och hävdade att utrustningen i båten var till för att plocka glas i vattnet. Men i slutändan erkände han och dömdes till dagsböter. Själv berättade han om händelsen på Facebook, efter att Expressen och Sydöstran sökt honom.

I tisdags rapporterade sedan tidningen Arbetaren att PM Nilsson utreds för brott mot artskyddsförordningen.

Och på torsdagen meddelar statssekreteraren sin avgång.

”En viktig lagstiftning”

I ett inlägg på Facebook ber PM Nilsson på nytt om ursäkt för tjuvfisket. Han skriver också om uppgifterna kring den nya anmälan.

Jag har nu i media läst att jag också är anmäld för brott mot artskyddsförordningen, en viktig lagstiftning som ska beivra handel med skyddade arter. Jag själv vet inte vad anmälan handlar om eller ens om det är jag som är föremål för utredningen - den informationen får jag inte av polisen. Jag får heller inte veta om de avskriver anmälan. Men anmälan diskuteras nu i media och i partipolitiska inlägg. Sammantaget gör situationen att jag har svårt att kunna göra ett bra jobb.

Slutligen tackar PM Nilsson statsminister Ulf Kristersson för förtroendet och ledarskapet.

Han har en fantastisk stab som var rolig att jobba med. Jag har lärt mig väldigt mycket på en visserligen alltför kort men mycket intensiv tid.”

I ett sms beklagar Ulf Kristersson situationen. Han skriver samtidigt att han har förståelse för PM Nilssons beslut:

”Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt att denna situation har uppstått, men jag har förståelse för hans beslut. PM Nilsson har varit en uppskattad medarbetare i laget och är en mycket kompetent person. Vi kommer att sakna honom”.

Tidigare Di-chefen: Framtiden får utvisa

Innan jobbet som statssekreterare var PM Nilsson profilerad ledarskribent på Dagens industri. Dit rekryterades han 2013 med uppdraget att lotsa in tidningen i den svenska debatten.

Di:s chefredaktör Peter Fellman tycker att det är tråkigt att PM Nilsson nu lämnar Ulf Kristerssons stab.

– Jag beklagar att det blev så här för PM. Jag tror att det hade varit viktigt och bra för regeringen med PM. Han skulle ha gjort ett jättebra jobb.

Finns det möjlighet för PM Nilsson att återvända till sin roll på Di?

– Den frågan är väldigt tidigt ställd, säger Peter Fellman och fortsätter:

– Han var en väldigt viktig medarbetare på Di också, innan han åkte. Men det där får framtiden utvisa. Det är alldeles för tidigt att säga något om det just nu.

Expressen söker PM Nilsson.

PM Nilssons inlägg i sin helhet

Jag har beslutat att lämna jobbet som statssekreterare hos statsministern. Ålfisket för 1,5 år sedan och turerna runt det har jag tidigare bett om ursäkt för och böter är betalda. Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna – även om jag sedan ringde tillbaka till polisen och erkände att jag tagit upp 15 fiskar. Jag förstår också det olämpliga i att statssekreterarrollen är inblandad i den här typen av historier. Sverige är i ett utsatt läge.


Jag har nu i media läst att jag också är anmäld för brott mot artskyddsförordningen, en viktig lagstiftning som ska beivra handel med skyddade arter. Jag själv vet inte vad anmälan handlar om eller ens om det är jag som är föremål för utredningen - den informationen får jag inte av polisen. Jag får heller inte veta om de avskriver anmälan. Men anmälan diskuteras nu i media och i partipolitiska inlägg.


Sammantaget gör situationen att jag har svårt att kunna göra ett bra jobb.

Jag vill tacka Ulf Kristersson för hans förtroende, hans varma ledarskap och glada humör. Han har en fantastisk stab som var rolig att jobba med. Jag har lärt mig väldigt mycket på en visserligen alltför kort men mycket intensiv tid.

Se mer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.