Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

PM Nilssons får nytt jobb på Timbro

Går till Timbro efter ålskandalen.
Pm Nilsson är klar för Timbro.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare statssekreteraren PM Nilsson går till tankesmedjan Timbro.

Men Nilsson anmälde inte sitt nya jobb till Karensnämnden – förrän Dagens industri uppmärksammade saken.

Efter högerblockets valvinst meddelade statsminister Ulf Kristersson att han rekryterat PM Nilsson till jobbet som sin statssekretare. Men efter ett avslöjande om att Nilsson tjuvfiskat ål i Blekinge skärgård för 1,5 år sedan meddelade han den 26 januari att han lämnar tjänsten.

Nu börjar han i stället på tankesmedjan Timbro. På sin hemsida skriver Timbro att han ska driva ”klimat-, miljö-, stads- och landsbygdsfrågor.”

”Efter att ha tillfört den politiska skandalen en helt ny miljöpolitisk dimension ska jag nu arbeta med miljöfrågor på heltid”, skriver han på Twitter.

Anmälde inte jobbet

Sedan juli 2018 finns en ny lag som innebär att statsråd och statssekreterare måste skicka in en anmälan till karensnämnden för prövning om man går till ett jobb utanför staten inom ett år.

Någon sån anmälan hade inte kommit in när nyheten presenterades, rapporterade Dagens industri. En halvtimme efter att tidningen sökte PM Nilsson skickade han dock in anmälan. Innan nämnden tagit sitt beslut får han inte börja sitt nya jobb.

”Jag börjar när nämnden har fattat sitt beslut. Brukar gå ganska snabbt”, skriver han i ett sms till Di.

Nekade först

Timbro berättade om sin nya värvning under dagen.

– PM Nilsson förstår på djupet kopplingen mellan näringslivets villkor och klimatpolitikens utformning. Vi är väldigt glada att han väljer att komma till oss i hård konkurrens med andra, säger Benjamin Dousa, vd på Timbro till tankesmedjans hemsida.

https://twitter.com/NilssonPM/status/1622515622419607553?s=20&t=Dh6PTfk-6bvM1VWGYDmHgg

PM Nilsson nekade först till brottet och menade att utrustningen i båten var för att plocka glas i vattnet – men vände sedan och erkände brottet och fick i början på januari i år ett strafföreläggande med böter på närmare 39 000 kronor.

Tidningen Arbetaren har också rapporterat att Nilsson utreds för brott mot artskyddsförordningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.