Plura går på magkänsla

Publicerad
Uppdaterad
Nej, inte ett matlagningsprogram till, säger du.
Jo, bara ett till, säger Mauro Scocco och Plura Jonsson.
Nu gör rockstjärnorna debut som tv-kockar.
Somligt tyder på att "Mauro och Pluras kök" kommer att skilja sig en aning från den dånande lavinen av matprogram. Tack och lov.
Till att börja med älskar duon mat på ett närmast rörande sätt. För det andra kommer du inte att få se några kändisar som leker.
Jovars, det blir kändisar här med. Plura och Mauro till att börja med. Det är ju trots allt tv. Men här beter de sig inte som cirkusapor. De bara äter, dricker och garvar. Och när de brister ut i sång så gör de det inte för att sälja sin nya ringsignal.

Ofta bar överkropp

Bilden här intill, tagen under inspelningen hemma i Pluras kök, sammanfattar tonläget på ett närmast poetiskt vis. För titta på gubbarna. Titta vad genuint lyckliga de ser ut. Winnerbäck med ett varmt leende och Plura i bar överkropp, med trivselmage och en hårpiska à Mick Fleetwood.
- Det blev någon grej, det där. Men det är som Mauro säger, jag har ofta bar överkropp hemma. Det blir ju rätt varmt när man står och brassar käk.
Mauro försäkrar emellertid att han tänker behålla kläderna på.
- Ja. Jag har ju inte Pluras självförtroende.
Plura ler finurligt.
- Du har inte min kropp. Helt enkelt. Många av gästerna blev väldigt avväpnade när de såg att jag stod i köket och rökte, säger Eldkvarns frontman när vi träffas i hans kök på Kungsholmen i Stockholm.
Hur många kockar klarar tv-mediet av innan det exploderar?
- Det kan man verkligen fråga sig i dessa tider, säger Plura.
Finns det ett intresse bland tittarna, eller är det bara något som tv har hittat på?
- Jag tror på något slags kommersiell darwinism här. Om ingen var intresserad, då skulle man sluta göra matprogram. Till viss del tror jag efterfrågan grundar sig i ett behov av eskapism. Det är nog inte så många som lagar mat som man gör i matprogrammen, säger Mauro.
Syftar du på Per Morberg-grejen, detta med att man skjuter ett vildsvin med armborst, styckar det med Mora-kniv och helsteker det över öpen eld?
- Ja, det kan bli lite tajt för en trebarnsfamilj med vanliga jobb att hinna med. Mat-tv handlar om verklighetsflykt. Och om inspiration. Man tänker "Åh, den dagen jag får tid, då ska jag laga det där".
- Sedan är det ju lätt att stå i tv och prata om att man ska köpa hem fem bra tonfisk-filéer. Redan där är du ju uppe i 600 spänn.
Vilket kanske ställer till det för en ensamstående morsa i Mockfjärd...
Mauro nickar.
- Ja, det kanske inte är helt realistiskt.
- Men hon kan väl gå ut och fiska harr, flikar Plura in.

Inget larv

Han fyller på våra koppar med mer nattsvart kaffe.
- I England och USA finns det kanaler som ägnar sig uteslutande åt mat. Men i Sverige ska det lekas när man lagar mat. Som det här "Cookalong", där dom bara står och larvar sig. Det gillar jag inte alls. Då gör man underhållning av något som är väldigt viktigt för folk.
Förr om åren var matlagning en kvinnosyssla. I dag är det ett område som fullkomligt erövrats av mannen. Hur kommer det sig?
- I vårt umgänge är det i 90 procent av fallen männen som lagar maten. Det skulle inte ha funnits på vykort i min föräldrageneration. Inte en chans. Det här är ett enormt skifte. Jag vet inte, det kanske har att göra med att vi inte har några garage längre. Spisen är det nya garaget!, utbrister Mauro och blir väldigt belåten över sin tes.
Det manliga intresset för mat genomsyras av en frimärkssamlarmentalitet. Det ser man inte så ofta hos kvinnor.
- Kvinnor blir ju inte lika nördiga som män. Oavsett vad det gäller, säger Plura.
Är ni matnördar?
- Jag är det. Jag kan sitta i timtal och diskutera hur man kokar bläckfisk, säger Plura.

Nyqvist förför

- Fast så illa är det inte. Jag har ju kompisar som kan alla de 88 klassifikationerna på tryffel och åker runt och testar mikrobryggerier på semestern, säger Mauro.
- Nej, så lågt har vi inte sjunkit, säger Plura.
Båda skrockar.
Vad är skillnaden mellan att laga mat och att laga mat i tv?
- Det blir otroligt komplicerat. Vi valde att laga varje rätt två gånger för att få porriga närbilder. Sedan klipps det för att se ut som om man lagar maten en gång. Det innebär att du måsta göra exakt likadant vid båda tillfällena. Stå på samma ställe. Använda samma kniv, säger Plura och stönar.
- Sedan har vi det här med samtalen med gästerna. Micke Nyqvist kanske berättar när han förförde sin första tjej, och just då måste du plocka upp en hummer. Då måste man antingen bryta eller låta hummern gå åt helvete. Fast det har gått rätt bra faktiskt. Jag fick bara ett utbrott, jag stod och skrek "Va fan! Är det här ett matprogram eller ett intervjuprogram?".
- Vi var helt fokuserade på att laga mat som var djävligt god. Vi skulle ju få gäster. Men från ett tv-perspektiv så kan ju maten lika gärna smaka diskmedel, bara det blir bra tv, säger Mauro.
Fotnot: "Mauro och Pluras kök" har premiär på TV8 på torsdag klockan 22.00.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag