PLO krävs på terrorskadestånd

Publicerad

En domstol i New York kräver palestinska organ på motsvarande nära 5,5 miljarder kronor i skadestånd till amerikanska offer för terrorattacker 2002–2004.

Palestinierna avvisar kraven.

Enligt de tolv personerna i juryn är Palestinska myndigheten (PA) och paraplyorganisationen PLO skadeståndsskyldiga på 25 punkter till amerikanska offer och deras anhöriga vid sex terrordåd i Jerusalem som totalt krävde 33 människors liv och skadade 390 andra.

PA och PLO krävs på 218 miljoner dollar, men eftersom skadestånd automatiskt trefaldigas i terrormål i USA blir summan 654 miljoner dollar. De 218 miljonerna är ändå avsevärt lägre än vad de elva familjerna ursprungligen krävde: en miljard dollar.

"En moralisk seger"

PA förnekar ansvar för de "galna och hemska" attackerna – utförda av medlemmar av islamistiska Hamas och av al-Aqsa-martyrernas brigader – och hävdar att gärningsmännen agerat helt utan sanktion uppifrån.

"Vi är säkra på att vi ska segra, eftersom vi tror på rättssystemet i USA", skriver Mahmud Khalifa, palestiniernas vice informationsminister, i ett uttalande.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman är mera nöjd:

– Det här beslutet utgör framför allt en moralisk seger för staten Israel och för terrorismens offer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag