PLO krävs på terrorskadestånd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En domstol i New York kräver palestinska organ på motsvarande nära 5,5 miljarder kronor i skadestånd till amerikanska offer för terrorattacker 2002–2004.

Palestinierna avvisar kraven.

Enligt de tolv personerna i juryn är Palestinska myndigheten (PA) och paraplyorganisationen PLO skadeståndsskyldiga på 25 punkter till amerikanska offer och deras anhöriga vid sex terrordåd i Jerusalem som totalt krävde 33 människors liv och skadade 390 andra.

PA och PLO krävs på 218 miljoner dollar, men eftersom skadestånd automatiskt trefaldigas i terrormål i USA blir summan 654 miljoner dollar. De 218 miljonerna är ändå avsevärt lägre än vad de elva familjerna ursprungligen krävde: en miljard dollar.

"En moralisk seger"

PA förnekar ansvar för de "galna och hemska" attackerna – utförda av medlemmar av islamistiska Hamas och av al-Aqsa-martyrernas brigader – och hävdar att gärningsmännen agerat helt utan sanktion uppifrån.

"Vi är säkra på att vi ska segra, eftersom vi tror på rättssystemet i USA", skriver Mahmud Khalifa, palestiniernas vice informationsminister, i ett uttalande.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman är mera nöjd:

– Det här beslutet utgör framför allt en moralisk seger för staten Israel och för terrorismens offer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.