Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larm om platsbrist på akuten: ”Skräcksituation”

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: Sveriges läkarförbund

Det råder stor platsbrist på akutmottagningarna i Stockholm, skriver Svenska Dagbladet.

– Det har varit en skräcksituation under julen och mellandagarna, och det ser inte speciellt kul ut inför natten, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, till tidningen.

På storhelgerna ökar patienttrycket samtidigt som vårdpersonalen ska vara ledig, vilket ofta leder till ett ansträngt läge. Men i år är det värre än vanligt, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, till Svenska Dagbladet.

Till Expressen säger han:

– Situationen är ansträngd. Det är väldigt ont om vårdplatser. Folk får vänta på akutmottagningen i timmar, till och med dygn, på att få en vårdplats, och det är mycket mer ansträngt den här veckan än det har varit tidigare i höst – och hösten har varit väldigt ansträngd också.

Måste skicka hem patienter tidigt

Det ansträngda läget får allvarliga konsekvenser, berättar Johan Styrud.

– Vi har svårt att lägga in de patienter som skulle behöva läggas in. De patienter som efter mycket om och men läggs in får vänta betydligt längre innan de kommer upp i en sjuksäng. Och det värsta kanske är att vi måste skicka hem patienter tidigt, ibland allt för tidigt.

Johan Styrud.
Foto: Sveriges läkarförbund

Enligt Johan Styrud är dock inte inflödet av patienter större än vanligt just nu – problemet är bristen på vårdplatser, vilket i sin tur beror på brist på personal, främst sjuksköterskor.

Orsaken till personalbristen är enligt Johan Styrud nedskärningar och brister i arbetsmiljön.

Under hösten har både Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset lagt varsel. 

”Inga marginaler”

Johan Styrud anser att man fortfarande trots allt kan upprätthålla patientsäkerheten.

– Men det finns inga marginaler. Vi anstränger oss i det allra längsta, och allt bygger på att personalen tar ett mycket stort ansvar. Om vi inte skulle göra det skulle det inte gå att upprätthålla patientsäkerheten, säger han till Svenska Dagbladet.

Region Stockholms chefsläkare har dock en annan bild av läget.

– Det kan tidvis vara väldigt ansträngande, men det finns också lugnare perioder och det brukar reda ut sig. Det är så akutsjukvård fungerar, säger han till tidningen.

Sjukvårdspersonal marscherade genom stan för att visa sitt missnöje över de beslut om varsel i Stockholms sjukvård. Bland annat pratade vi med tre läkare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.