Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Plastikkirurgen felopererade kvinnor

Husham Al-Wastys klinik på Östermalm stoppades i fjol efter fuskoperationer på flera kvinnor. En kvinna var nära att dö.
Kliniken är stängd sen IVO beslutade att stoppa den på grund av, som de kallade det, "påtaglig fara för patienters liv och hälsa". Bilden är en pressbild från Swedish surgical consultation center och tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Pressbild

Plastikkirurgen Husham Al-Wastys klinik på Östermalm stoppades i fjol efter fuskoperationer på flera kvinnor.

En kvinna var nära att dö av blodförlust vid en operation och fördes "blek och kall" till sjukhus med ambulans.

Nu får kirurgen en ny varning efter att ännu en patient trätt fram:

"Jag har känt mig som ett djur", skriver kvinnan i sin anmälan.

Husham Al-Wasty, 45, är vd och kirurg vid Svea vård, som även går under namnet Swedish surgical consultation center.

Han har under de gångna åren blivit varnad av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för undermåliga operationer. I maj 2016 förbjöd IVO att hans klinik, som hette Stockholm medical skincare center och låg på Birger Jarlsgatan på Östermalm i centrala Stockholm, fortsatte med plastikkirurgiska ingrepp.

Bakgrunden var att Al-Wasty utsatt en patient för "mycket allvarliga patientsäkerhetsrisker", då patienten drabbades av allvarlig blodförlust och fick föras till intensiven för blodtransfusion, vilket Metro rapporterade om.

IVO menade att det fanns "påtaglig fara för patienters liv och hälsa".

Kliniken hade redan då en historik av IVO-kritik efter flera anmälningar om brister. Men förbudet gällde enbart kliniken – och inte Al-Wasty själv.  

– I praktiken betyder det att han kan starta en ny klinik eftersom det inte sker någon prövning om man startar en vårdklinik, kommenterade Ola Assarsson, enhetsjurist på IVO, till Metro. 

Nu prickas Husham Al-Wasty igen av IVO, efter att ännu en patient träder fram.

"Jag har känt mig som ett djur"

En kvinna i 40-årsåldern genomgick en så kallad liten bukplastikoperation i oktober 2015. Kvinnan har efter ingreppet upplevt ständig smärta kring operationsärret och uppger i sin anmälan till IVO att hon fått besvär med musklerna kring lår och höfter. Ärret sitter dessutom snett och alldeles för högt, enligt kvinnan. Hon har försökt kontakta kliniken och Husham Al-Wasty, men uppger att kirurgen gjort sig otillgänglig.

Kvinnan anmälde kliniken till IVO för den felaktiga operationen. 

"Hela upplevelsen har varit obehaglig och jag har känt mig som ett djur", skrev kvinnan i sin anmälan. 

IVO har begärt ut dokumentation om ingreppet. Myndigheten har granskat operationen och slår fast att Husham Al-Wasty återigen brustit i sitt arbete. 

"IVO bedömer att legitimerade läkaren Husham Al-Wasty utförde det plastikkirurgiska ingreppet med undermålig operativ teknik", skriver myndigheten i sitt utlåtande.

Kritiken: Lagt snittet för högt

IVO skriver att det inte går att belägga att Al-Wasty inte varit tillgänglig eller att muskelsmärtorna är kopplade till ingreppet. IVO slår däremot fast att smärtorna i ärret kan vara relaterade till ingreppet och kritiserar Al-Wasty för att ha lagt snittet alldeles för högt upp. 

”Sammantaget finner IVO att Husham Al-Wasty inte utförde sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet”, skriver myndigheten.

”Sammantaget finner IVO att Husham Al-Wasty inte utförde sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet”, skriver myndigheten.
Foto: Pressbild från Swedish surgical consultation center

Trots IVO-kritiken och förbudet mot plastikkirurgiska ingrepp har Husham Al-Wasty fortsatt erbjuda sina tjänster – under det nya kliniknamnet Svea vård, respektive Swedish surgical consultation center.

Expressen har varit i kontakt med patienten som hälsar att hon inte vill tillägga något.

Husham Al-Wasty: "Jag vet inte"

När Expressen når Al-Wasty mindre än två veckor efter IVO:s beslut säger han att han inte minns det aktuella ingreppet. Han frågar:

– När var det?

Beslutet kom den 15 maj i år, operationen var i oktober 2015.

– Det är länge sen ... jag vet inte ... kliniken har stängt. Så det är länge sen.

Sen säger Husham Al-Wasty, innan han lägger på:

– Tack så mycket, tack, tack, hej då.

Kliniken är stängd sen IVO beslutade att stoppa den på grund av, som de kallade det, "påtaglig fara för patienters liv och hälsa". 

Kvinna nära att dö vid ingrepp

Expressen har tagit del av flera tidigare klagomål mot Husham Al-Wasty och hans arbete. Samtliga patienter är kvinnor. Kritiken – som går att läsa här intill – rör allt från att patienter opererats i stökiga rum till att bedövningen inte varit tillräcklig och att en kvinna var nära att dö. Patienten fördes akut till sjukhus efter ett ingrepp. Där fick hon flera blodtransfusioner.

Det var det ingreppet som fick IVO att fatta beslutet att stoppa Husham Al-Wastys klinik. 

Expressen har varit i kontakt med kvinnan som hälsar att hon inte orkar prata om ärendet, men hon säger samtidigt att polisen utreder det.


Skandalläkaren anmäld flera gånger: • Kvinna nära att dö • "Grät av smärta" • Opererade i stökigt rum

Expressen har tagit del av flera tidigare klagomål mot Husham Al-Wasty och hans arbete. Samtliga patienter är kvinnor. Det här bara några av fallen:

• I mars 2016 utförde Al-Wasty ett ingrepp då han förde ner en vätskefylld ballong i magen på en patient, trots att det "saknades indikation för ingreppet" enligt IVO. Patienten fördes några dagar därpå till akuten på grund av buksmärtor. Ballongen togs bort.

• I april 2015 anmäldes Al-Wasty för att ha begått "allvarliga fel" i samband med en bröstoperation. Patienten fick endast lokalbedövning och läkaren skrev inga journalanteckningar. IVO menade att patienten utsattes för "mycket allvarliga patientsäkerhetsrisker".

• I januari 2016 utförde Al-Wasty en bukplastikoperation med samtidig fettsugning. Operationen pågick i nära sex timmar och efteråt var patienten, enligt journalen, "svår att väcka, hade lågt blodtryck och var blek och kall". Närstående till patienten fick ringa 112 och personen fördes med ambulans till Karolinska universitetssjukhuset. Patienten hade drabbats av en blödningschock och behandlades med flera blodtransfusioner på sjukhuset. Sjukvårdare bedömde att Al-Wasty "underskattat blödningens storlek" under operationen. IVO menar att Al-Wasty "riskerade patientens liv och hälsa". IVO konstaterade också att Al-Wasty genomförde ingreppet "trots kännedom om uppenbar risk för allvarliga sårläkningskomplikationer".

• Våren 2015 genomförde Al-Wasty två ingrepp – en fettsugning och en liten bukplastik – på en kvinna. Bland annat menade patienten att bedövningen var otillräcklig. Vidare menade patienten i sin anmälan att personalen skrattade åt henne då hon "grät av smärta". IVO konstaterade att Al-Wastys journalföring varit bristande, vilket gör det omöjligt att se om de båda ingreppen genomfördes i "överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet".

• I september 2014 anmäldes Al-Wasty och hans klinik efter att en kvinna genomgått en bröstförstoring i ett trångt rum belamrat med kartonger. Enligt kvinnan svarade Al-Wasty på telefonsamtal flera gånger under ingreppet. Samma dag och de följande dagarna upplevde kvinnan svåra smärtor och spydde.


Har inte svensk legitimation i plastikkirurgi

Husham Al-Wasty har svensk läkarlegitimation sen 2010. Han har också svensk specialistexamen inom kirurgi sen 2011. Al-Wasty är utbildad som plastikkirurg i Irak men har inte svensk specialistexamen.

Swedish surgical consultation center är fortfarande aktivt som bolag, trots att kliniken stoppats. 2016 omsatte bolaget – som är ett privat aktiebolag – 1 498 000 kronor. 2015 omsatte bolaget 3 739 000 kronor. Året dessförinnan, 2014, omsattes 5 247 000 kronor.

Den nuvarande verksamheten, Svea vård, har kliniker i Skärholmen och Södertälje. Där erbjuds "gastroskopi, gastric balloon, kirurgi och hud- och laserbehandling".

Expressen har sökt Husham Al-Wasty för ytterligare kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.