Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planeter som liknade jorden har hittats

Bilden är på den riktiga jorden där vi alla bor.

Jakten på fler beboliga planeter fortsätter.

Nu har forskare hittat bevis på flera "jordlika" planeter - som förintades i en apokalyps för flera hundra miljoner år sedan, skriver The Mirror.

Det är sönderslitna skärvor, av det som tros kunna vara en mindre planet, som nu pekar forskare mot den nya upptäckten.

Jordlika planeter har tidigare upptäckts, men nu har forskarnas nya bevis som tyder på ett försvunnet solsystem som tidigare har bestått av ett flertal planeter som liknade jorden.

Täckt av vatten

Blott 150 ljusår från jorden upptäcktes flera olika "skärvor", som kan ha varit en del av en mindre planet eller en gigantisk asteroid, med element som magnesium och järn.

Bland upptäckterna hos skärvorna fanns också en stor mängd syre, som visar på att planeten som de härstammar ifrån var täckt av vatten, skriver The Mirror.

Den ska ha varit en del av ett solsystem, som för hundra miljoner år sedan råkade ut för en supernova, och sprängdes i bitar.

"Vanligare än vi trodde"

I och med den nya upptäckten menar forskare att det nu går att bevisa att flera jordlika planeter fanns i solsystemet innan den förstördes.

– Dessa vattenrika och stora skärvor, samt planeterna som de härstammar från, kan i själva verket vara vanligare än vi trodde, säger Jay Farihi, på Cambridge universitet till The Mirror.

Han tillägger:

– Våra resultat bevisar att det definitivt fanns potential för beboliga planeter i detta solsystem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.