Planen: Stopp för energidryck i skolor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anna Lundborg Danås, folkhälsosamordnare på Höglandets räddningstjänstförbund.
Foto: Pressbild

Energidryck håller på att växa ut till ett allvarligt problem på skolorna i Vetlanda.

Personal vittnar om att elever hoppar över måltider för att i stället dricka energidryck.

Nu hoppas Höglandets räddningstjänstförbund på ett förbud mot den populära drycken – i hela kommunen, något som Vetlanda-Posten var första att rapportera om.

Flera skolor och arbetsplatser runtom i Sverige har redan tagit beslutet att förbjuda energidryck bland elever och anställda.

Nu hoppas Höglandets räddningstjänstförbund på ett beslut på politisk nivå – och ett förbud mot energidrycker på skolorna i hela Vetlanda kommun.

Inte bara på en skola, utan alla.

Det är Vetlanda-Posten som rapporterar att en skrivelse från Höglandets räddningstjänstförbund har tagits upp på kommunstyrelsens arbetsutskott, och nu har gått vidare till barn- och utbildningsnämnden.

– Vi tror att det hade blivit en lugnare arbetsmiljö, för både elever och lärare, om man dricker vatten exempelvis, säger Anna Lundborg Danås, folkhälsosamordnare på Höglandets räddningstjänstförbund.

Skrivelsen bygger på vittnesmål från flera av de personer som möter elever och barn i sin vardag, så som kuratorer, fritidsledare, socialsekreterare och polisen.

– Man har uppmärksammat att det är jäkligt stimmigt på både raster och under lektioner, och vi har märkt att man använder väldigt mycket energidrycker, säger Anna Lundborg Danås.

Vid tillfällen har elever valt energidryck framför måltider, enligt personalen.
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL

Ökat snatteri

Yrsel, huvudvärk, rastlöshet, hjärtklappning och sömnproblem är några av de negativa sidoeffekter som personalen säger sig ha noterat.

Vid tillfällen har elever även valt energidryck framför måltider.

Samtidigt som butiksägare vittnat om att snatteri av just energidrycker har ökat.

– Vi kan inte direkt se kopplingen men det sker en del snatterier på just de hyllorna i mataffärerna, i och med att de kostar ganska mycket. Många ungdomar kanske dricker en energidryck i stället för att äta frukost, och i stället för att äta lunch tar de en energidryck, och då kanske man är uppe i fyra-fem stycken per dag och där någonstans räcker inte pengarna till om man är en ungdom, säger Anna Lundborg Danås.

Tidigare har skolor i bland annat Olofström, Örebro, samt flera skolor i Dalarna, infört totalförbud mot energidrycker. 

Nu hoppas Höglandets räddningstjänstförbund på ett förbud i skolor.
Foto: Nocco

Nu hoppas alltså Höglandets räddningstjänstförbund på att kunna ta det ett steg längre.

– Så att det blir samma regler på alla skolor. I andra kommuner har enskilda skolor själva gått vidare och förbjudit, och det är väl därför vi har gått den politiska vägen. Men om det blir så eller inte vet vi inte. Men frågan uppmärksammas i alla fall, säger Anna Lundborg Danås.

Kommunen positiv

När och hur ett eventuellt förbud i hela kommunen skulle kunna vara på plats vet ingen.

Det är inte säkert att det går hela vägen.

– Jag tror nog att många tänker att det inte är ett politiskt beslut, utan att det är en enskild rektor som tar ett sådant beslut. Men jag vet inte, så det ska bli jättespännande att se. Men vi behöver problematisera och uppmärksamma problematiken,  även om det inte blir ett beslut har vi fått fram en dialog om det, säger Anna Lundborg Danås.

Hos kommunen är man däremot positiva, säger kommunalråd Henrik Tvarnö (S).

– Förbud är en ganska defensiv lösning. Det vore betydligt bättre att försöka få barn och vuxna att förstå att energidryckerna inte har positiva effekter som man kanske tror, säger han till Vetlanda-Posten.

– Förmodligen blir det så att nämnden tar ett beslut för samtliga skolor, säger Henrik Tvarnö vidare till tidningen.

LÄS MER: Experter slår larm om trendig dryck: ”Kan ha skadlig effekt” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.