Social-demokraterna med Mona Sahlin i spetsen har utarbetat en ny strategi för att vinna över alliansen i nästa val. Foto: SVEN LINDWALL
Social-demokraterna med Mona Sahlin i spetsen har utarbetat en ny strategi för att vinna över alliansen i nästa val. Foto: SVEN LINDWALL

Planen som ska knäcka Fredrik

Publicerad
Uppdaterad
Mona Sahlin rasar i förtroende och gapet till alliansen minskar.
Men Socialdemokraterna har en noggrant utarbetad plan för att vinna valet 2010.
De har tagit över jobbfrågan - nu ska de koppla jobben till ekonomin.
- Den här fasaden regeringen har om ansvar, den kommer att spricka, säger S-ledamoten Luciano Astudillo.
Trenden är tydlig för Socialdemokraterna och Mona Sahlin.
I de senaste mätningarna har alliansen kommit allt närmare och S-ledaren rasat i förtroende. Men partiet har en detaljerad plan för att ta sig ur den onda cirkeln. Strategin kan delas in i två faser.
Steg 1: Kapa jobbfrågan. Socialdemokraterna har noterat att Fredrik Reinfeldt inte längre vill prata om sin hjärtefråga från förra valet.
- De undviker att prata om jobben, säger Luciano Astudillo.
Anledningen ska vara att arbetslösheten hela tiden stiger, och att det blir allt svårare för alliansen att hävda en framgångsrik jobbpolitik.

"De lovade fler jobb"

- De lovade fler jobb 2006, och så kanske var tionde svensk blir arbetslös 2010. Det är tydligt att Reinfeldt gör allt för att debatten inte ska handla om jobben, säger en högt uppsatt S-politiker.
Här ska Socialdemokraterna ta över jobbfrågan, vilket de själva tycker att de redan lyckats med.
- Debatten i tisdags gick precis dit vi ville. Mona Sahlin fokuserade på jobb, men Reinfeldt undvek det, säger en socialdemokrat.
Steg 2: Spräcka ansvarsbubblan. Enligt Socialdemokraterna har Reinfeldt givit upp jobbfrågan, och talar nu i stället bara om att ta ansvar för ekonomin.
Men ju sämre ekonomin går, desto svårare tror Socialdemokraterna att det blir för Reinfeldt att fortsätta rida på ansvaret för statsfinanserna.
De kommer att göra allt för spräcka alliansens ansvarsbubbla.
- Nästa steg blir att hela tiden peka på underskotten, som håller på att bli lika stora som under 90-talets borgerliga styre. När det står klart kommer folk se att regeringen borde bekämpat arbetslösheten mer aktivt. De kommer se sambandet mellan den kraftigt stigande arbetslösheten och den dåliga ekonomin, säger en insatt S-källa.

Ska påminna om citat

Strategin innehåller också ett citat från Fredrik Reinfeldt i valrörelsen 2006, som Socialdemokraterna kommer att påminna om över hela landet: "Jobb kommer att vara den helt avgörande frågan. Vinner vi i höst kommer vi i valet 2010 att mätas utifrån om vi fått fram fler jobb".
Om planen går som Socialdemokraterna vill kommer regeringen varken kunna skryta med sin jobbpolitik eller att de tar ansvar för ekonomin. Och då blir det också svårt för Reinfeldt att bli återvald.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag