Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planen som kan fälla Jan Björklund (FP)

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Avgångskrav har redan riktats mot Jan Björklund. Nu planerar flera partidistrikt att rösta om partiledarposten.
Foto: Jens L'Estrade
Birgitta Ohlsson återvänder till politiken efter sin föräldraledighet.
Foto: Ylwa Yngvesson

"Östgötamodellen" kan leda till att Jan Björklund tvingas bort som partiledare för Folkpartiet.

Expressen kan i dag avslöja att flera partidistrikt planerar för egna partiledaromröstningar inför landsmötet i november.

Samtidigt gör Birgitta Ohlsson politisk comeback efter sin föräldraledighet.

Folkpartiet i Östergötland beslutade enhälligt på distriktets årsmöte i helgen att ordna ett primärval inför partiets landsmöte i november.

– Vi tycker att det är så här man ska utse partiordförande framöver, inte bara nu utan de kommande gångerna vi gör detta. Men Folkpartiet är i ett väldigt besvärligt läge, och då bör vi ha en rejäl debatt och vi behöver ställa krav på dem som vill leda oss att tala om tydligt var de vill ta partiet, och så får medlemmarna pröva vilken väg som är bäst, säger riksdagsledamoten Mathias Sundin, ordförande för Folkpartiet i Östergötland till Sveriges radio.

Bakslag för Björklund

Det innebär ett rejält bakslag för Jan Björklund och öppnar för en strid med Birgitta Ohlsson om partiledarposten.

I dag kan Expressen berätta att flera partidistrikt väntas kopiera "Östgötamodellen".

Folkpartiet i Sigtuna kommun har till exempel redan krävt Jan Björklunds avgång i en motion till Länsförbundet i Stockholm. Sigtunas kommunalråd Dan Rosenholm hyllar partikamraterna i Östergötland:

– Initiativet är lysande. Det enda tråkiga är att man inte kom på det själv först. Vi är i en situation där det enda vettiga är att ha full demokrati och se till att låta medlemmarna få bestämma hur Folkpartiet ska se ut i framtiden.

Vill se kvinna som partiledare

Dan Rosenholm vill inte peka ut någon enskild drömkandidat till partiledarjobbet.

– Det kommer att lösa sig om vi skapar en demokratisk process. Att det en kvinna är nästan självklart.

Han nämner Birgitta Ohlsson, Cecilia Wikström, Cecilia Malmström och Maria Arnholm som lysande personer.

– Det bästa för alla, vilket resultat det än blir, är att köra med Östgötamodellen. Då får den partiledare som väljs ett tungt demokratiskt mandat.

Nyligen gav även Folkpartiets kommunalråd i Solna, Marianne Damström Gereben och Peter Edholm, en tydlig passning till Björklund:

"Zlatan Ibrahimovic är en stjärna men det är inte alltid landslaget presterar bäst när han ingår i startelvan. Något att tänka på även för Folkpartiet."

"Idén är jättebra"

Till Expressen säger Marianne Damström Gereben så här om "Östgötamodellen":

– Det förutsätter att vi har en post att tillsätta. Men idén är jättebra, absolut.

Även Peder Westerberg, gruppledare för Folkpartiet i Umeå, är positiv till Östergötlands beslut.

– Jag tycker det är otroligt intressant och skulle gärna titta lite närmare på det som de har gjort och se vad vi kan göra.

Tidigare utbildningsministern Jan Björklund har flera gånger sagt att han vill fortsätta i rollen som partiledare.

– Jag tänker vara med och vinna valet 2018, konstaterade han efter alliansens valförlust i höstas.

Men i partiet har spekulationerna om nästa partiledare ändå tagit fart på senare tid.

Den tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson, som inom kort återvänder till riksdagen efter sin föräldraledighet, uppges vilja ha jobbet och hon anses vara självskriven om Björklund väljer att självmant avgå.

Birgitta Ohlsson fick nästan dubbelt så många personkryss som Jan Björklund av väljarna i Stockholms stad i höstas.

Så sent som i januari hamnade de på kollisionskurs med varandra om Folkpartiets integrationsutspel.

Birgitta Ohlsson ska då ha hamnat i öppen konflikt med partiledaren under ett partistyrelsemöte.

– Det är ingen hemlighet att jag har varit skeptisk till delar av integrationsförslagen, bekräftade Birgitta Ohlsson då för Expressen.

PARTILEDARKRISEN I FP

Utspelet utlöste avgångskraven

28 JANUARI: Jan Björklunds integrationsutspel på DN Debatt den 28 januari om villkorat uppehållstillstånd och språkkrav för medborgarskap utlöste en intensiv debatt i partiet. Debatten ledde också till att Björklund ifrågasattes som partiledare. Men Björklund avvisade alla avgångskrav.

Utmanas av länsförbund

21 MARS: I lördags beslöt Folkpartiets länsförbund i Östergötland att arrangera ett primärval inför Folkpartiets landsmöte i höst. Riksdagsledamoten Mathias Sundin, länsförbundsordförande i Östergötland, motiverar beslutet, som uppfattas som ett stort bakslag för Björklund, med att länsförbundet vill ha en rejäl debatt och ställa krav på dem som vill leda partiet att tala om hur politiken ska utvecklas. Inom kort återvänder också Birgitta Ohlsson – som pekas ut som en sannolik motkandidat – till politiken efter sin föräldraledighet.

Jan Björklunds framtid avgörs

20 NOVEMBER: Jan Björklund har argumenterat för att han känner ett starkt stöd för att han ska leda förnyelsearbetet som ska vända Folkpartiets opinionskris – och att "den som vill ha en annan partiledare får väl föreslå det så får vi rösta om saken på landsmötet". Den 20 till 22 november hålls Folkpartiets landsmöte i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.