Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planen som dödade toppgeneralen

Iran har utlovat en ”kraftfull hämnd” efter toppgeneralen Qasem Soleimanis död.
Qassem Soleimani hade en plan för att rikta irakiska demonstranters ilska bort från Iran och mot USA.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
Exakt när Donald Trump blev informerad om Soleimanis plan förtäljer ännu icke historien, men den 27 december fick presidenten nog. Han beordrade att Soleimani skulle oskadliggöras.Foto: LARRY MARANO/SHUTTERSTOCK / LARRY MARANO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Bilder från raketattacken i Bagdad. Foto: HO / AP TT NYHETSBYRÅN

Den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani hade en plan, enligt en rapport från nyhetsbyrån Reuters.

Iran-lojala irakiska rebeller skulle attackera amerikanska trupper och provocera fram ett militärt svar från USA, som i sin tur skulle leda till ökat hat mot Trump-regimen i Irak. 

Men planen nådde amerikanska öron, och president Donald Trump tog beslutet att oskadliggöra Soleimani, som dödades i en drönarattack i Bagdad i torsdags.

Expressen premium

Läs Premium gratis i en månad

Läs alla artiklar gratis i en månad, därefter är priset 69 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt online.

Genom att klicka på “Starta premium - 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Professorn: Därför är våra symtom på corona så olika

Tecken på att du redan varit smittad

Experten: Det vet vi om diabetes och corona

Ökad risk att bli svårt sjuk • Sjuksköterskans viktiga råd

Experterna: Så skiljer sig coronasymtom från allergi

Mycket som liknar • Då ska du stanna hemma från jobbet