Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planen: Skicka in en ansökan på måndag

Källor till Expressen: ”Ansökan skickas in efter sammanträde på måndag”.
Statsminister Magdalena Andersson.
Foto: AVALON.RED / AVALON / STELLA PICTURES/AVALON.RED / AVALON AVALON
Regeringen planerar att skicka en ansökan om att gå med i Nato på måndag, uppger källor för Expressen.
Foto: ROMAN RIOS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Regeringen håller ett extra sammanträde redan på måndag för att ta det formella beslutet om en svensk Natoansökan. Omedelbart efter mötet kommer ansökan att skickas in, om inget oförutsett inträffar. 

Det uppger källor för Expressen.

Sverige och Finland tar nu snabba och samordnade steg mot det historiska beslutet att söka medlemskap i försvarsalliansen. 

Vid niotiden idag skickade Finlands statsminister Sanna Marin och presidenten Sauli Niinistö ut ett pressmeddelande om att de är för ett finskt Natomedlemskap och att Finland ”utan dröjsmål” måste skicka in en ansökan. 

Senare under dagen håller de svenska Socialdemokraterna det sista digitala medlemsmötet om Natofrågan. 

Imorgon ska den säkerhetspolitiska analysgruppen där alla riksdagspartier är representerade bli klara med sin rapport som ska presenteras på en presskonferens på förmiddagen. Det kommer inte att finnas någon tydlig skrivning om att Sverige bör gå med i Nato men slutsatsen att det är det enda alternativet framgår ändå tydligt. Vänsterpartiet och Miljöpartiet som båda är emot Natomedlemskap väntas reservera sig.

S väntas fatta beslut på söndag

På söndag den 15 maj håller den socialdemokratiska partistyrelsen ett extra sammanträde där de väntas fatta beslutet att ansöka om medlemskap. S-ledningen har betonat att det fortfarande är en öppen fråga vilket beslut partiet tar, men alla bedömare utgår nu från att det blir ett tydligt ja på söndag. 

Dagen efter, på måndagen den 16 maj klockan 10.30, blir det en extra riksdagsdebatt om den säkerhetspolitiska analysen. Enligt tidigare information på riksdagens hemsida skulle statsminister Magdalena Andersson avge en ”återrapport” men den uppgiften är nu borttagen och ersatt med information om den extra debatten.

Extra regeringssammanträde 

Enligt Expressens källor kommer statsministern senare under måndagen kalla till ett extra regeringssammanträde där det historiska beslutet ska fattas. Direkt efter mötet kommer ansökan om Nato att skickas in, om inget oförutsett inträffar. UD uppges ha förberett ansökan under flera veckor och den ska nu ligga klar.

På tisdagen den 17 maj kommer den finske presidenten Sauli Niinistö till Sverige för ett två dagar långt statsbesök där han bland annat ska ha ”bilaterala överläggningar” med Magdalena Andersson. 


Se också:

Kristerssons hälsning till Hultqvist

M-ledaren: ”Jag kommer välkomna även att han ändrar sig”.

Hultqvists vändning om Nato – på ett halvår

Från ”Definitivt aldrig” till ”Starkare tillsammans”.

Kremls svar efter Finlands Natobesked

Kremls pressekreterare Dmitry Peskov: Gör inte kontinenten mer stabil och säker.

Senaste nytt om säkerhetsläget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.