Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planen: Kalla EU galna om brexitförslag ratas

Brittiska regeringen har lagt fram förslag för en ordnad brexit.
Boris Johnson har lagt fram sitt förslag på hur problemet med den irländska gränsen ska lösas efter brexit.Foto: GEOFF PUGH/SHUTTERSTOCK / GEOFF PUGH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Boris Johnson och hans partner Carrie Symonds efter hans tal i ManchesterFoto: STEFAN ROUSSEAU / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Om EU ratar Boris Johnsons förslag på ett nytt utträdesavtal så ska Konservativa parlamentariker svara med attack.

Och så kan bli fallet. 

Brexitchefen Guy Verhofstadt säger nämligen att EU-parlamentet kommer lägga in sitt veto – då planen ”inte ens i närheten av acceptabel”, skriver The Independent. 

Mejlet behandlar ”partilinjer” som Konservativa parlamentariker bör kommunicera utåt, beroende på hur EU svara på Boris Johnsons förslag på ändringar till utträdesavtalet.

Meddelandet, som skickats till samtliga av partiets parlamentariker av en nära medarbetare till premiärministern, förklarar vad som händer härnäst.

”Mycket hade kunnat vara annorlunda om det inte hade varit för den förra regeringens agerande som drev landet in i en återvändsgränd,” står det i mejlet.

Tidigare nedstängning olaglig – premiärministern upprepar beslutet.

”Om EU håller fast vid att Nordirland i praktiken aldrig kommer att kunna lämna tullunionen, då är det omöjligt att förhandla fram ett nytt avtal”, skriver Boris Johnsons medarbetare.

”Det här kommer att uppfattas som en galen politik. Vi har erbjudit en kompromiss för att undvika den här situationen. ”

Boris plan kan vinna i parlamentet

Under morgonen rapporterar flera brittiska medier att Boris Johnsons nya plan har en god chans att röstas igenom i parlamentet.

Det avtal som arbetades fram av hans föregångare Theresa May, tillsammans med Bryssel, röstades ned inte mindre än tre gånger.

Förutom Konservativa Partiets stödparti, nordirländska Democratic Union Party (DUP) och de Konservativa rebeller som i september lämnade partiet på grund av brexit, har även runt 25 Labourledamöter gett Boris plan tummen upp, skriver The Telegraph.

Allt detta är dock beroende på om EU anser att Boris Johnsons förslag är gott nog att till slut gå till förhandling på – och nu kommer käppar i hjulet. 

EU-parlamentet kommer lägga in veto

The Independent rapporterar att EU-parlamentet kommer lägga in sitt veto. EU-parlamentets brexitchef Guy Verhofstadt säger, enligt tidningen, att planen för den irländska gränsen ”inte ens i närheten av acceptabel”. 

Boris Johnson har stått fast vid sitt löfte om brexit den 31 oktober ”oavsett vad som händer”.

Och trots att nya planen ska vara deras ”sista bud” har den brittiska premiärministern en plan B redo. Enligt Bloomberg, som hänvisar till källor, går den ut på att hålla gränsen mellan Irland och Nordirland helt öppen – under en bestämd tid. Boris Johnson uppges vilja ha en tydlig tidsgräns från EU för att verkställa plan B. 

Philip Wendt, förvaltare Aktie-Ansvar om de globala utsikterna för marknaderna.