Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Planen: Förhöra Donald Trump – öga mot öga

Vita huset vägrar kommentera om Donald Trump kommer låta sig förhöras av Robert Mueller om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet. Foto: ALEX WONG / POOL / EPA / TT
Den särskilde åklagaren Robert Mueller. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP/ TT

Den särskilde åklagaren Robert Mueller är redo.

Han vill få svar på vad Donald Trump egentligen vet om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet

Vita huset vägrar dock att svara på om presidenten kommer att gå med på ett sådant förhör.

– Vita huset kommenterar inte kommunikationen med den särskilde åklagarens stab av respekt för dem och den pågående processen, säger Trumps advokat John Dowd till NBC News. 

Utredningen rörande Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet fortsätter under ledning av den särskilde åklagaren Robert Mueller.

Robert Mueller uppges ha sagt till Donald Trumps advokater att han med största sannolikhet kommer att begära ett förhör med presidenten som en del i utredningen.

Förhör med Trump kan vara nära

Trumps advokater ska därför just nu diskutera hur ett sådant förhör skulle kunna se ut. Det handlar om allt från att låta presidenten svara på ett antal skriftliga frågor till ett formellt förhör öga mot öga med utredarna. Det uppger tre källor med insyn i processen för NBC News.

Trumps advokater och representanter från Robert Muellers stab hade ett möte i december, och det var då frågan om ett förhör med Trump ska ha tagits upp. Ett datum för det förhöret väntas kunna spikas inom de närmsta veckorna, säger en källa till NBC News. 

Donald Trump under presidentvalskampanjen förra året. Foto: LANCE IVERSEN / AP/ TT

Samma källa beskriver samtalen mellan Trumps advokater och Robert Mueller som ett "samarbete". Diskussionerna mellan de båda parterna beskrivs även som "pågående".

Förutom att Trumps advokater undersöker hur, när och var ett eventuellt förhör skulle genomföras uppges de även undersöka om ett förhör kan undvikas helt.

Advokaterna ska ha börjat undersöka det hela i samband med anklagelserna mot Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort som ska ha gjort sig skyldig till pengatvätt i samband med de affärsförbindelser han hade med Ukraina.

Vita huset vägrar kommentera om Trumps kommer att förhöras

Från officiellt håll vill dock inte Vita huset kommentera om Donald Trump kommer att låta sig förhöras av Robert Mueller:

– Vita huset kommenterar inte kommunikationen med den särskilde åklagarens stab av respekt för dem och den pågående processen, säger Trumps advokat John Dowd till NBC News.  

Han fortsätter:

– Vita huset forsätter att fullt samarbeta med den särskilde åklagaren för att på snabbaste sätt hitta en lösning.

Även Peter Carr, talesperson för Robert Muellers stab, vägra att uttala sig om saken.

Tidigare FBI-chef: Trump kommer förhöras ansikte mot ansikte

Tidigare anställda vid det amerikanska justitiedepartementet tvivlar dock på att Robert Mueller skulle avstå möjligheten att förhöra Trump ansikte mot ansikte.

– Åklagare vill förhöra människor personligen, säger Chuck Rosenberg, före detta åklagare och den sparkade FBI-chefen James Comeys tidigare stabschef till NBC News. 

Han fortsätter:

– Kroppsspråket och samtalstonen är viktig. Och en åklagare vill ha svaren direkt från vittnet, inte från personens advokat. Chansen att en åklagare går med på ett skriftligt svar ligger någonstans mellan oändligt liten och ingen.