Planen för att runda MP om migrationen

Ministrarna kommenterar diskussionen om migrationen.
Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson Moderaterna.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYR¿N / Henrik Montgomery
Isabella Lövin, språkrör (MP) och vice statsminister.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven, partiledare (S) och statsminister.
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Trycket ökar på migrationskommittén. Redan nästa vecka måste partierna ha förhandlat färdigt för att utredningen ska kunna bli klar i tid.

 – Det är kort om tid att komma överens, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Socialdemokraterna har lovat att återkomma i veckan med besked till Allianspartierna om hur de ska kunna runda Miljöpartiet i riksdagen, enligt källor med insyn i processen.

– Vi hade en situation 2015 som vi inte ska tillbaka till, säger statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Stefan Löfven uttalade sig om frågan under en presskonferens om coronakommissionen på tisdagen. Där fick han en fråga om migrationsuppgörelsen.

– S och MP har regerat i sex år. Vi har olika uppfattningar i en del frågor, men vi klarar varenda sådan utmaning. Och nu pågår en diskussion i kommittén, och den pågår i olika konstellationer. Det är inte så att vi inte diskuterar med Miljöpartiet, säger han.

Sedan förra veckan förhandlar Socialdemokraterna och de tidigare Allianspartierna om migrationspolitiken utan Miljöpartiet. Moderaterna kräver att Socialdemokraterna ska ge dem skriftliga garantier på hur politiken ska gå igenom i riksdagen även om regeringen inte är överens om att lägga en proposition.

Socialdemokraterna har lovat de andra partierna att återkomma i veckan om hur de ska runda Miljöpartiet, uppger nu källor för Expressen.

Expressen har varit i kontakt med flera personer med insyn i processen. Medan bland annat Moderaterna har krävt en detaljerad skriftlig bilaga som ska ingå i själva utredningen, så har Socialdemokraterna argumenterat för att det kommer vara enklare att hantera Miljöpartiet om formfrågan hålls på ett mer övergripande plan.

– Det är viktigt att det inte blir som med Las i Januariavtalet, där man tolkar det man kom överens om helt olika efteråt, säger en källa med insyn i processen.

Det exempel som de borgerliga partierna hänvisar till är processen med samkönade äktenskap från Reinfeldtregeringen 2008. Då drev M, C och L igenom lagstiftningen i riksdagen eftersom KD var emot förändringen och inte ville lägga en proposition.

Kan flytta tjänstemän till riksdagen

Men migrationslagstiftningen är mycket mer omfattande och kräver att både förordningar och regleringsbrev anpassas.

En lösning som har diskuterats är att opolitiska tjänstemän flyttar från regeringskansliet och justitedepartementet till riksdagen och att hela migrationsfrågan framöver sköts från riksdagens socialförsäkringsutskott för att komma runt att Miljöpartiet har en annan politik.

Inom Miljöpartiet är irritationen stor över att Socialdemokraterna förhandlar utan dem och diskuterar med andra partier om hur de ska kunna runda sin regeringspartner.

– Vi kommer inte förverkliga politik som vi inte står bakom, sa Isabella Lövin till Expressen på måndagen.

Malmer Stenergard: ”Ont om tid”

Samtidigt ökar pressen att komma överens när tiden går. Under veckan hålls flera informella möten mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna. Redan nästa vecka måste förhandlingarna vara klara för att utredningen ska kunna bli klar.

– Det är ont om tid, om vi ska hinna justera betänkandet den 23 juli så måste vi bli klara nästa vecka, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Är även ni beredda att kompromissa för att nå en lösning i tid?

– Jag tror att alla parter som går in i en förhandling där man inte tycker exakt likadant måste vara beredda att ge och ta. Men för oss är det en ”red line” att vi får en sammantagen stram politik som håller över tid. Det kommer vi inte kompromissa om.

Finns det en risk för förhandlingarna kollapsar helt?

– Den risken finns alltid, men vi moderater går in med avsikten att vi ska försöka hitta en väg framåt. Och det är klart att vi kan konstatera att det finns mycket bättre förutsättningar nu när Socialdemokraterna har släppt Miljöpartiet, men vi har en lång väg kvar att gå.

Sommaren 2021 löper den tillfälliga migrationslagen ut. Även det ökar pressen på partierna att komma överens om ny lagstiftning. Annars gäller antingen den gamla, mer generösa lag som fanns före 2015, eller så måste den tillfälliga förlängas ännu en gång.

Den 15 augusti ska migrationskommittén lämna sitt slutbetänkande i form av en SOU, en statlig offentlig utredning.

Expressen har sökt Socialdemokraternas ledamot Rikard Larsson för en kommentar, men han avböjer.

MP överväger att lämna regeringen ifall S gör upp om en bred överenskommelse om migrationen.

LÄS MER: Maggie Strömberg: Stor ilska på alla nivåer i MP 

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Med ett volymmål går u-svängen i mål

LÄS MER: Efter hotet från Miljöpartiet – då kan Stefan Löfven tvingas avgå 

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podcast om politik: Vilken Sverigebild sprider regeringen? 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.