Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planen: Eleverna får bo kvar på Lundsberg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

KARLSTAD. Omstridda elitskolan Lundsberg kan öppna på nytt.

Styrelsen vill att eleverna ska få bo kvar på internatet där två elever brändes med strykjärn av äldre elever förra helgen - men att de ska studera vid gymnasieskolor i Karlstad.

- Det är ett av spåren. Ett annat spår är att någon annan tar över skolverksamheten, säger Ulf Rehnmark, styrelseledamot i Stiftelsen Lundsberg.

Föräldrar, elever och anställda vid Lundsbergs skola i Värmland vägrar acceptera Skolinspektionens beslut att stänga internatskolan.

I går överklagade skolans styrelse beslutet, samtidigt som de lämnade in en begäran om inhibition - vilket innebär att förvaltningsdomstolen ska avgöra om skolan kan hålla öppet i väntan på slutlig dom.

Men även mer drastiska räddningsaktioner förbereds.

- Vi jobbar intensivt på att förbereda ett alternativ som innebär att eleverna bor på skolan, men att de går i en annan skola i området, i Karlstad. Ett annat spår är att det blir en annan huvudman för skolan. Men vi vill få besked om inhibitionen innan vi går vidare med de andra, säger Ulf Rehnmark.

Ny rektor ska utses

Biträdande rektor Ann Kabo har tagit över som tillförordnad rektor - men det pågår nu förhandlingar för att hitta en person som tar över permanent efter sparkade rektor Staffan Hörnberg.

Minst två kandidater har redan intervjuats.

- De ser väldigt bra ut, så det kan gå väldigt fort att hitta en lösning, säger Ulf Rehnmark.

Det blir dock den nya styrelsen jobb att utse ny rektor.

Valberedningen för Stiftelsen Lundsberg fortsätter därför att jobba hela helgen med att ta fram en ny styrelse, och hoppas kunna presentera ett förslag inom kort.

- Vi tar inte ledigt utan jobbar hela tiden, säger Thesy Palm i valberedningen.

Förvaltningsrätten i Göteborg räknar med att ge besked om en eventuell inhibition i mitten på nästa vecka.

Styrelsen hoppas kunna välkomna eleverna tillbaka till Lundsberg måndag 9 september.

- Vi räknar med att vi har ordnat upp det hela då, säger Ulf Rehnmark.

Nu kommenterar också statsministern strykjärnsincidenten för första gången.

– Vi accepterar inte pennalism av det här slaget. Det bör kallas för vad det är, nämligen misshandel. Det är ett exempel på något som vi vill lämna bakom oss och jag har uppfattat att det är inställningen även hos dem som funnits nära Lundsberg, säger Fredrik Reinfeldt till Expressens Elisabeth Marmorstein.

Detta har hänt

I lördags hölls en nollning på skolan. Då brändes två elever med strykjärn av äldre elever på skolans elevhem. Inte förrän en av dem fick sjukvård polisanmäldes händelsen. Nio elever har blivit polisanmälda då de ska ha setts i närheten av strykjärnet.

I onsdags beslutade skolinspektionen att stänga ned skolan. Senare på kvällen sparkades rektorn och hela styrelsen lämnade sina platser till sitt förfogande.

Stängningen väckte debatt och många har delat upp sig i två läger - de som anser att en stängning av skolan är en kollektiv bestraffning då det endast var ett fåtal personer inblandade och de som anser att en stängning var bra då skolan har anmälts för flera fall av pennalism. Många elever har gråtandes lämnat skolan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.