Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planen efter förlusten – Trump förberedde order

Donald Trump önskade stoppa delgivningen av hundratals dokument som begärts av Högsta domstolen för utredningen av stormningen av Kapitolium.
Foto: CHRIS KLEPONIS/POOL/EPA
I en färdig men osignerad order begär Donald Trump att rösträkningsmaskiner ska beslagtas.
Foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA/TT

I ett utkast av Donald Trump framtaget strax efter förlusten i presidentvalet beordrar expresidenten landets försvarsminister att beslagta och analysera alla rösträkningsmaskiner.

Ordern är ett av hundratals dokument som nyligen lämnats ut i utredningen av stormningen av Kapitolium, rapporterar Politico.

I en färdig presidentorder framtagen av Vita huset några veckor efter Donald Trumps förlust i amerikanska valet begär expresidenten att polisstyrkor ska beslagta rösträkningsmaskiner och se över rösträkningen.

”Försvarsministern ska med omedelbar verkan beslagta och analysera alla maskiner, all utrustning och all elektroniskt lagrad information”, lyder ordern som sträcker sig över tre sidor.

Ordern färdigställdes 16 december 2020, men signerades aldrig av före detta presidenten.

I dokumentet lyfts flera konspirationsteorier som florerat om hackade rösträkningsmaskiner.

Donald Trump och hans allierade har ihärdigt kommit med flera hot om rättsliga åtgärder kring röstningen och rösträkningen sedan presidentvalet som ägde rum den 3 november 2020. 

Expresidenten har konsekvent hävdat att Joe Biden vann på grund av omfattande röstfusk, något som aldrig bevisats.

Ordern är ett av över 750 dokument som trots motstånd från Donald Trump lämnats över till kongressutskottet som utreder stormningen av Kapitolium i fjol.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.