Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Plan redo för att ta Snowden till Island

Foto: Kin Cheung

REYKJAVIK. Ett privatplan står färdigt i Kina att flyga Edward Snowden till Island. Han avslöjade omfattningen av USA:s hemliga övervakning av data- och telefontrafik.

Planet hämtar Snowden om och när Island beviljar honom asyl, uppger den isländske affärsmannen Olafur Sigurvinsson, direktör på Datacell, ett bolag som skött Wikileaks betalningar:

– Vi har gjort allt klart och väntar bara bekräftelse på att han får asyl och inte blir utvisad till USA.

– Helst skulle vi vilja att han blev beviljad medborgskap.

Tidigare i veckan sa Wikileaks talesperson, Kristinn Hrafnsson, att han hade fått frågan om han kunde hjälpa till med en asylansökan på Island för Snowden. Den isländska regeringen vill inte säga om de skulle ge Snowden asyl men bekräftar att de blivit kontaktade av Hrafnsson.

Har nämnt Island

Edward Snowden har nämnt Island som en möjlig tillflyktsort. Anledningen till att han inte flydde dit var att han var orolig för att det lilla landet skulle utsättas för press av USA.

Enligt Birgitta Jonsdottir från det isländska Piratpartiet är Snowdens enda chans att komma till Island att han blir medborgare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.