Tony Bacci var med om flygdramat på Arlanda. Foto: Privat
Tony Bacci var med om flygdramat på Arlanda. Foto: Privat

Plan nära krock över Arlanda

Publicerad
Uppdaterad
Ett charterplan fullt med svenska turister hamnade i ett flygdrama på väg mot Arlanda på tisdagen.
Planet var tvunget att lyfta kraftigt för att undvika att krocka i luften.
- Folk började skrika och det blev panik, säger Tony Bacci, 30.
Flyplanet från Ving var fullt med svenska turister som var på väg från Teneriffa till Arlanda. Men innan det skulle landa utbröt panik ombord.
- Vi hade börjat nedflygningen mot Stockholm, helt plötsligt så bara chocklyfter planet, sen börjar folk skrika och det blir panik, det känns som en evighet, men det var väl bara två sekunder, säger Tony Bacci.
- Efter det säger piloten att vi var tvungna att göra den här manövern för att undvika att kollidera med ett annat plan.

"Alltid goda marginaler"

På planet fanns 180 passagerare och enligt Ving var händelsen inte så dramatisk som den verkar.
- De var helt i kurs men fick en indikation om att man började närma sig ett annat plan, så fort man kommer inom säkerhetsmarginalen på 300 meter så säger systemet att man måste lyfta, säger Barbro Holmgren, informatör på Ving.
Hon menar att planet aldrig var nära att krocka egentligen.
- Man har alltid goda marginaler på flyget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag