Alla ombord planet omkom i kraschen. Foto: Ap / APAlla ombord planet omkom i kraschen. Foto: Ap / AP
Alla ombord planet omkom i kraschen. Foto: Ap / AP
Delar av planet. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNDelar av planet. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Delar av planet. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett passagerarflygplan kraschade i ryska staden Rostov-na-Donu under natten mot lördag. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNEtt passagerarflygplan kraschade i ryska staden Rostov-na-Donu under natten mot lördag. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett passagerarflygplan kraschade i ryska staden Rostov-na-Donu under natten mot lördag. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Brandbilar på platsen där 62 personer omkom i en flygkrasch Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNBrandbilar på platsen där 62 personer omkom i en flygkrasch Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Brandbilar på platsen där 62 personer omkom i en flygkrasch Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Här kraschar planet vid flygplatsen i södra Ryssland Foto: Russia TodayHär kraschar planet vid flygplatsen i södra Ryssland Foto: Russia Today
Här kraschar planet vid flygplatsen i södra Ryssland Foto: Russia Today
Nödpersonal vid flygplatsen i Rostov-on-Don efter flygolyckan. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNNödpersonal vid flygplatsen i Rostov-on-Don efter flygolyckan. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Nödpersonal vid flygplatsen i Rostov-on-Don efter flygolyckan. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Borgmästarn för Rostovregionen Vassily Golubev möter medierna vid flygplatsen i Rostov-on-Don efter flygkatastrofen där över 60 dog i natt. Foto: Maxim Romanov / Epa / TTBorgmästarn för Rostovregionen Vassily Golubev möter medierna vid flygplatsen i Rostov-on-Don efter flygkatastrofen där över 60 dog i natt. Foto: Maxim Romanov / Epa / TT
Borgmästarn för Rostovregionen Vassily Golubev möter medierna vid flygplatsen i Rostov-on-Don efter flygkatastrofen där över 60 dog i natt. Foto: Maxim Romanov / Epa / TT
Anhöriga sörjer. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNAnhöriga sörjer. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Anhöriga sörjer. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Flydubai ändrade logotypen till svartvitt när man på sin hemsida gick ut med ett uttalande efter flygkraschen.Flydubai ändrade logotypen till svartvitt när man på sin hemsida gick ut med ett uttalande efter flygkraschen.
Flydubai ändrade logotypen till svartvitt när man på sin hemsida gick ut med ett uttalande efter flygkraschen.

Plan med minst 60 ombord har kraschat

Publicerad

Ett passagerarflygplan kraschade i ryska staden Rostov-na-Donu under natten mot lördag.

Samtliga 62 personer ombord omkom i olyckan, rapporterar AFP.

– Planet föll helt isär i början av landningsbanan, säger en lokal myndighetsföreträdare till statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Enligt ryska medier har en av två svarta lådor hittats – och nu utreds om piloterna begått ett misstag.

Rysslands president Vladimir Putin har uttryckt sina kondoleanser till de drabbade familjerna.

Ett flygplan har kraschat i södra Ryssland, natten mot lördag. Totalt ska 55 passagerare och sju personer ur personalen ha varit ombord – och enligt den statliga räddningstjänsten har samtliga omkommit, rapporterar AP. En majoritet av passagerarna var kvinnor, bland de omkomna finns också fyra barn.

Sammanlagt var det 44 ha varit ryssar, åtta ukrainare, två indier och en uzbek.

Planet – ett Boeing 738 – lyfte i Dubai på fredagen och ska ha kraschat på landningsbanan.

– Enligt de preliminära uppgifterna kraschade planet på grund av dålig sikt och väderförhållanden när det var runt 50–100 meter kvar av landningsbanan, säger en uppgiftslämnare till Russia Today, som finansieras av den ryska staten.

På en övervakningsfilm, som RT twittrat ut under natten, fångas kraschen. Bortom uppställda bilar och träd ses en enorm explosion uppenbara sig när planet träffar marken.

Enligt Rysslands haverikommission arbetar 700 personer från räddningstjänsten involverade i arbetet vid olycksplatsen.

De säger också att man arbetar utifrån två spår i frågan om vad som orsakat katastrofen: antingen att piloterna begått ett misstag eller att kraschen inträffat på grund av ett tekniskt fel. Det finns ingenting som tyder på att en terroraktion skulle ligga bakom det inträffade.

Att piloterna valde att landa trots de svåra väderförhållandena ska utredas av kommissionen. En flygexpert som CNN pratat med konstaterar att landningsbanan var väl upplyst, men att sikten ändå var dålig.

– De var tvungen att göra flera cirklar i luften. Det ser ut som att piloterna inte riktigt visste var de var, säger Mary Schiavo.

Dåliga väderförhållanden kan vara en möjlig förklaring till olyckan. När planet slutligen försökte landa var vindstyrkan på 22 sekundmeter, rapporterar Tass.

Cirkulerade runt flygplatsen

Enligt RT ska planet ska ha försökt landa en första gång men misslyckats. Vid andra försöket kraschade planet när det var på väg in över landningsbanan.

– Planet föll helt isär i början av landningsbanan, säger en representant för den ryska kris- och beredskapsmyndigheten till statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

På sajten Flightradar24.com, där man kan följa olika flygplans rutter i realtid, ser man hur det kraschade flygplanet tvingats cirkulera i flera omgångar runt flygplatsen.

Ryska myndigheter hade på förhand gått ut och varnat för extremväder i området mellan 19 och 21 mars. Loggar från Flightradar24.com visar att två plan som skulle ha landat i Rostov-na-Donu tidigare under kvällen fick direktiv om att antingen vända tillbaka eller söka sig till en annan flygplats, skriver RT.com.

Majoriteten av de omkomna passagerarna ska ha varit hemmahörande i Rostov-na-Donu.

För att hedra de omkomna har flygbolaget Flydubai stöpt om sin hemsida helt i svart och vitt.

– Vi vet ännu inte orsaken till lyckan men vi jobbar nära myndigheterna för att reda ut det som har hänt. Vi gör allt vi kan för att de närstående ska ta sig igenom det inträffade, säger Flydubais vd.

Rysslands president Vladimir Putin har på Kremls hemsida uttryckt sina djupa kondoleanser till de drabbade familjerna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag