Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Plågade på nattklubb

Tidigt i går morse slog polisen till mot lyxiga kändiskrogen F12 i Stockholm. Gäster på nattklubben hade då larmat om att djur plågades i lokalerna. Guldfiskar serverades i drinkarna och målade kycklingar användes som rekvisita. Arrangörerna misstänks nu för brott. - Det var konst, förklarar Makode Linde som tagit dit djuren.

FAKTA

Här är djuren som fanns på krogen
Fem kycklingar och två höns. Alla målade i olika färger.
Ett okänt antal akvariefiskar.
Dessutom ska personer som bjudits in även ha tagit med sig två svanar och flera rosafärgade möss.

Klockan två på natten till lördagen slog polisen till mot nattklubben F12 på Fredsgatan i centrala Stockholm efter en anmälan om att djur fanns i lokalerna.
- Två levande höns och två levande kycklingar togs i beslag i lokalen, säger Jan-Olov Lundgren på citypolisen.
Larmet kom från 18-åriga Felicia Linder som reagerade när en man utklädd till trollkarl plötsligt började placerade levande akvariefiskar i martiniglas.
- Vi blev riktigt illa berörda när han kom fram med flera kycklingar som var målade med sprejfärg, säger Felicia.

En kyckling dog
I väntan på polisen bestämde sig Felicia och hennes vänner för att försöka rädda djuren och "trollkarlen", en av nattklubbsarrangörerna, gav villigt bort tre kycklingar. En av dem dog dock innan den kommit in i värmen.
- Den frös så han skakade, jag höll honom innanför jackan men den dog, berättar Robert Lundmark, 19, som sedan satt uppe hela natten och värmde de två som överlevde.
Foto: Vikström RogerNär Expressen når nattklubbsarrangörerna berättar de att de köpt kycklingarna på Blocket och att det kan ha funnits fler djur i lokalen. Bland annat två svanar som kommit dit med en väninna till den så kallade "svankvinnan" som tidigare dömts för djurplågeri efter att ha haft elva svanar i sin lägenhet.
- Vi hade bjudit dit henne men jag kan inte svara med säkerhet på om svanarna var inne på klubben. En annan konstnär hade rosa möss i ett vitt dockskåp som gjorde tricks och hon var också i parken, säger Ulrich Bermsjö, nattklubbsarrangör.
Trollkarlen själv, Makode Linde, uppger att han är ledsen över den döda kycklingen och förklarar syftet med djuren på krogen:
- Konst, det var ett performance.
Foto: Stadener Sam Vad hände med fiskarna?
- Jag vet inte, medan jag var ute och pratade med polisen försvann fiskarna, men vad jag förstår är det inte olagligt att spola ner fiskar i toaletten.
Kändiskocken Melker Andersson hade upplåtit lokalen åt arrangörerna. Han poängterar att händelsen inträffade på nattklubben F12 och inte inne på hans lyxkrog Fredsgatan 12, men han är likafullt rasande på arrangörerna.

"Jävligt förbannad"
- Det är helt åt helvete att det har skett. Jag har varit jävligt förbannad sedan jag fick reda på det här, de har fått en rejäl uppsträckning, säger han.
Arrangörerna är nu misstänkta för djurplågeri.
- Det strider mot massor med regler. Dessutom har man ett moraliskt ansvar, säger Lena Lillnor, djurskyddsinspektör i Stockholms stad
De djur som överlevde har omhändertagits av antingen viltjouren eller polisen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!