Plågade på nattklubb

Publicerad
Uppdaterad
Tidigt i går morse slog polisen till mot lyxiga kändiskrogen F12 i Stockholm. Gäster på nattklubben hade då larmat om att djur plågades i lokalerna. Guldfiskar serverades i drinkarna och målade kycklingar användes som rekvisita. Arrangörerna misstänks nu för brott. - Det var konst, förklarar Makode Linde som tagit dit djuren.
Klockan två på natten till lördagen slog polisen till mot nattklubben F12 på Fredsgatan i centrala Stockholm efter en anmälan om att djur fanns i lokalerna.
- Två levande höns och två levande kycklingar togs i beslag i lokalen, säger Jan-Olov Lundgren på citypolisen.
Larmet kom från 18-åriga Felicia Linder som reagerade när en man utklädd till trollkarl plötsligt började placerade levande akvariefiskar i martiniglas.
- Vi blev riktigt illa berörda när han kom fram med flera kycklingar som var målade med sprejfärg, säger Felicia.

En kyckling dog
I väntan på polisen bestämde sig Felicia och hennes vänner för att försöka rädda djuren och "trollkarlen", en av nattklubbsarrangörerna, gav villigt bort tre kycklingar. En av dem dog dock innan den kommit in i värmen.
- Den frös så han skakade, jag höll honom innanför jackan men den dog, berättar Robert Lundmark, 19, som sedan satt uppe hela natten och värmde de två som överlevde.
Foto: Vikström RogerNär Expressen når nattklubbsarrangörerna berättar de att de köpt kycklingarna på Blocket och att det kan ha funnits fler djur i lokalen. Bland annat två svanar som kommit dit med en väninna till den så kallade "svankvinnan" som tidigare dömts för djurplågeri efter att ha haft elva svanar i sin lägenhet.
- Vi hade bjudit dit henne men jag kan inte svara med säkerhet på om svanarna var inne på klubben. En annan konstnär hade rosa möss i ett vitt dockskåp som gjorde tricks och hon var också i parken, säger Ulrich Bermsjö, nattklubbsarrangör.
Trollkarlen själv, Makode Linde, uppger att han är ledsen över den döda kycklingen och förklarar syftet med djuren på krogen:
- Konst, det var ett performance.
Foto: Stadener Sam Vad hände med fiskarna?
- Jag vet inte, medan jag var ute och pratade med polisen försvann fiskarna, men vad jag förstår är det inte olagligt att spola ner fiskar i toaletten.
Kändiskocken Melker Andersson hade upplåtit lokalen åt arrangörerna. Han poängterar att händelsen inträffade på nattklubben F12 och inte inne på hans lyxkrog Fredsgatan 12, men han är likafullt rasande på arrangörerna.

"Jävligt förbannad"
- Det är helt åt helvete att det har skett. Jag har varit jävligt förbannad sedan jag fick reda på det här, de har fått en rejäl uppsträckning, säger han.
Arrangörerna är nu misstänkta för djurplågeri.
- Det strider mot massor med regler. Dessutom har man ett moraliskt ansvar, säger Lena Lillnor, djurskyddsinspektör i Stockholms stad
De djur som överlevde har omhändertagits av antingen viltjouren eller polisen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag