Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pixie, 12, drabbades av leukemi: Trodde det var någon konstig feber

Inslag från 2019: Petra Damm: ”Alla pengar går till barncancerfonden”.
Cellgifterna gör att hon får väldiga biverkningar som slår ut hennes immunförsvar. Det gör så att hon blir väldigt trött och extremt infektionskänslig.Foto: Privat / Privat
”Jag gör mycket saker på min fritid. Innan hela covid-19 brukade jag vara i stallet minst fyra gånger i veckan, men det går inte riktigt nu”, säger Pixie.Foto: Privat / Privat

Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer. Pixie, 12, är en av dem. 

I oktober 2019 fick Pixie reda på att hon hade akut lymfatisk leukemi, och fick direkt börja med cellgifter.

– Jag trodde det skulle vara någon konstig sorts feber eller något. Jag var mest chockad, säger Pixie om när hon fick beskedet.

På måndag går årets Barncancergala av stapeln. Där kommer Sveriges främsta humorister att prisas samtidigt som tittarna ges möjlighet att bidra till kampen mot barncancer. En av prisutdelarna är Pixie, 12 år. Hon fick reda på att hon drabbats av cancer i oktober 2019.

Blåmärken över hela kroppen

Det var när hon började upptäcka flera stora blåmärken på kroppen som hennes föräldrar blev oroliga. De ringde sjukvårdsupplysningen som meddelade att hon behövde åka in akut till Södersjukhuset i Stockholm.

– Jag hade jättemånga blåmärken. De var från topp till tå. Det var otroligt många blåmärken. Alla kom på kort tid, utan att det slog mig, säger Pixie.

På sjukhuset började läkarna räkna hennes blåmärken, men de slutade när de kom till 93. Det var helt enkelt så många att det inte var någon idé att fortsätta räkna. Efter flera blodprov och tester fick hon beskedet, hon hade drabbats av ALL, akut lymfatisk leukemi.

I dag har Pixie tagit cellgifter i 11 månader. När hon är klar med cellgifterna ska hon fira med att åka buss. ”Då ska jag åka buss till Mall of Scandinavia. Sen ska jag åka buss hem igen”, säger hon.Foto: Privat / Privat
Det var i oktober 2019 som Pixie fick reda på att hon hade akut lymfatisk leukemi. Hon fick direkt börja med cellgifter.Foto: Privat / Privat

”Började må väldigt illa”

Samma dag som Pixie åkte in, började hon med cellgiftsbehandlingen. I dag har Pixie tagit cellgifter i 11 månader, sedan den 23 oktober 2019.

 – Just när jag fick dem kändes det ganska normalt. Det var snarare några timmar efter som man började må väldigt illa, säger hon.

Cellgifterna ger väldiga biverkningar som slår ut hennes immunförsvar. Det gör även att hennes ork minskar och att hon är extremt infektionskänslig.

Pixie tillsammans med artisten Sean Banan.Foto: Privat / Privat

Ett stort matintresse

Men nu är Pixie tillbaka i skolan. Målet är att hon ska kunna leva så normalt som möjligt och samtidigt hinna med sina aktiviteter. Nu är det matlagning som gäller.

– Jag brukar oftast laga lunch till mig när jag är hemma själv. Det är det roligaste. Då får man slänga i lite vad som helst utan att någon säger att det är äckligt, säger hon.

På måndagens gala kommer hon att dela ut barnens svenska humorpris. Något hon ser väldigt mycket fram emot.

– Men jag har fortfarande ingen aning vad jag ska ha på mig, säger Pixie.

Barncancergalan sänds måndagen den 28 september kl 20:00 på Kanal 5 och Dplay.

Fakta om Leukemi:

Leukemi är en cancersjukdom som uppstår i benmärgen. Cirka en tredjedel av alla barn i Sverige som insjuknar i cancer, drabbas av leukemi.

Behandlingen är lång. Det krävs två till två och ett halvt år av kontinuerlig cytostatikabehandling. 

 

Tack vare framgångsrik forskning överlever över 90 procent av de barn som drabbas av ALL

 

Källa: Barncancerfonden

Se mer:

60 000 följer hennes träning och kamp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.