Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pisachefens hårda ord – om den svenska skolan

Forskaren: Det stör förutsättningarna.
På tisdagen kommer resultatet av den senaste Pisastudien.
Foto: SHUTTERSTOCK
Andreas Schleicher .
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska skolan har utvecklats åt fel håll, läraryrket har devalverats och klyftorna mellan eleverna har ökat. Det menar Pisachefen Andreas Schleicher.  

– Lärare ses litet som servicepersonal i Sverige, säger han till DN.

På tisdagsmorgonen kommer åter resultatet i världens största elevstudie. 

Det var för sex år sedan som Pisaresultatet föll ner som en bomb i Sverige. Från att ha legat bra till på listorna över 15-åringarnas skolresultat bland alla länder rasade plötsligt Sverige i en illabådande takt. 

Tre år senare, 2016, hade resultaten förbättras något – men samtidigt visade studien att svenska skolan nu låg under snittet för OECD-länderna när det kommer till hur jämlik skolan är. 

Och på tisdagen ska världens största elevstudie åter fälla sin dom över elevernas resultat. Högste ansvarig för studien är Andreas Schleicher, utbildningschef hos OECD som står bakom rapporten. 

Svenska skolan ”en handelsplats”

Han säger i en intervju med Dagens Nyheter att man på OECD såg utvecklingen i den svenska skolan tidigare och härrör det till när det fria skolvalet infördes. Efter detta har elever börjat ses mer som kunder och läraryrket har devalverats, menar han. 

– När vi började med Pisa för snart tjugo år sedan såg vi att den svenska skolan hade blivit mer av, vad ska man säga, en handelsplats, säger Schleicher till DN. 

Han menar att ett sådant system kräver att regeringen har kontroll över situationen. 

– Man kan inte bara förlita sig på att elevernas föräldrar ska ta hela ansvaret. Det är något vi har sett väldigt tydligt i Sverige, att regeringen har dragit sig tillbaka från det här väldigt viktiga ansvaret.

LÄS MER: Lista: Utbildningarna som lättast ger jobb (PREMIUM)


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.