Piratrazzia mot internetleverantörer

Publicerad
Uppdaterad
Kronofogden genomförde en razzia mot tre internetföretag i Stockholm på torsdagen.
Skälet var misstankar om piratkopiering av musik, film och dataspel.
I samband med razzian beslagtog polisen fyra servar. Razzian inleddes vid niotiden på torsdagsmorgonen mot internetleverantören Bahnhof Internets kontor i Stockholm. Där finns också dotterbolagen One Stadsnät och Globecom Network AB. Totalt tretton tjänstemän från kronofogdemyndigheten i Stockholm och fem anlitade dataexperter deltog i insatsen, som skedde utan förvarning.

Misstänker arkiv för piratkopior

Insatsen var föranledd av en anmälan till Stockholms tingsrätt från Stim, Antipiratbyrån, samt stora medieföretag som Universal om misstänkt "upphovsrättsintrång" Tidigare i veckan gav tingsrätten klartecken till en så kallad intrångsundersökning. Totalt fyra filmer och åtta musikalbum skulle eftersökas i hårddiskarna, enligt tingsrättens beslut, däribland filmen Skenbart och The Arks album State of the Ark. - Vi valde ut just de titlarna av praktiska skäl, säger Daniel Wåtz, juridiskt ombud för anmälarna.

Polis beslagtog

När kronofogdens personal hittade en stor mängd material som den inte hade tillstånd att ta tillkallades polis som beslagtog fyra servrar. - I samband med det upprättades en polisanmälan om brott mot upphovsrätten, säger Maria Axfeldt, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen, till TT. Henrik Pontén, jurist vid Antipiratbyrån, säger att innan razzian genomfördes hade det konstaterats att servrar hos Bahnhof haft vad han kallar ett "superarkiv" med piratkopierat material. Enligt Pontén handlar det om 450 000 låtar, närmare 2 000 filmer och 5 000 program. - Hur mycket av det som finns i servrarna som beslagtogs är oklart i dagsläget. Pontén säger att arkivet inte kan ha byggts upp utan anställda på Bahnhofs kännedom. Åtminstone en av servrarna stod väl synlig i lokalen. - De var också märkta med piratsymboler i grälla färger. Så vitt vi känner till hade flera anställda tillgång till materialet. Henrik Pontén säger att det finns fler företag som man tittar på för tillfället. - Jag tror inte det här var det sista tillslaget, säger han.

Känner sig rättslös

Jon Karlung, vd för Bahnhof Internet, säger att de maskiner som beslagtagits inte tillhör bolaget. Han är mycket upprörd över tillslaget och säger att han känner sig "rättslös". - Vi inser att användare kan ha grejer på våra servrar, men så är det för alla internetoperatörer. Man hade kunnat vänt sig direkt till oss i stället för att klampa in så här, säger han till TT. Bahnhof är ett seriöst företag med runt 20 000 kunder som köper hemsides- och servertjänster – brott mot upphovsrätten strider självklart mot företagets regler, säger Karlung. - Men det går inte att kartlägga vad varje enskild kund gör.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag