I dag startar Pirate Bay-rättegången i hovrätten. Peter Sundes advokat yrkar på ett friande. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
I dag startar Pirate Bay-rättegången i hovrätten. Peter Sundes advokat yrkar på ett friande. Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Piraträttegången startar igen

Publicerad
Uppdaterad
De dömdes till ett års fängelse och 30 miljoner kronor i sakdeståns
I dag börjar rättegången i hovrätten mot männen bakom fildelningssajten Pirate Bay.
Pirate Bay är trots domen fortfarande öppen, med fler användare än någonsin.
Enligt Alexa är sajten i dag den 96 största – i världen – med miljontals besökare som laddar ner upphovsrättsskyddat material.
På tisdagsmorgonen var den amerikanska komedin "Get him ti the greek" den mest nedladdade filen.
Alla de fyra dömda är numera bosatta utomlands. Carl Lundström bor i Schweiz, Fredrik Neij i Thailand, Peter Sunde i Tyskland och Gottfrid Svartholm Warg sägs vara bosatt i Kambodja.

Dömdes i tingsrätten

Alla fyra fälldes i Stockholms tingsrätt för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Skivbolag och filmbolag tilldömdes skadeståndet på 30 miljoner kronor.
Tingsrättens bedömning var att Pirate Bay möjliggjorde "ett olovligt överförande till allmänheten av upphovsrättsligt skyddade prestationer". I domskälen skrev tingsrätten också att de fyra åtalade fungerat som ett team för driften av Pirate Bay.

Normal rättegång

Expressen.se kommer att rapportera direkt från hovrättsförhandlingen som inleds i dag klockan 9.30.
Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén skriver om rättegången på sin blogg:
"Det hela talar för en mer normal rättegång än i tingsrätten då olika piratgrupper och några av de tilltalade försökte flytta fokus från juridiken till mer eller mindre spektakulära aktioner."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag