VINNAREN. Piratpartiet var EU-valets store segrare. Nu lovar parlamentarikern Christian Engström att skolka så mycket han kan från sitt nya jobb. Foto: Maja Suslin / Scanpix
VINNAREN. Piratpartiet var EU-valets store segrare. Nu lovar parlamentarikern Christian Engström att skolka så mycket han kan från sitt nya jobb.  Foto: Maja Suslin / Scanpix

Piratpartisten planerar att skolka

Publicerad
Uppdaterad
Snart börjar höstterminen för de nyvalda EU-parlamentarikerna.
Valets skräll - Piratpartiets Christian Engström - lovar redan att skolka så mycket han kan från parlamentsarbetet.
- Har man sagt i valrörelsen att man ska sitta på röven och inte gör nåt i fem år - då får hans väljare skylla sig själva, säger EU-parlamentarikern Marit Paulsen (FP).
EU-valets stora vinnare, Piratpartiets Christian Engström, vilar nu ut efter en hektisk valrörelse. I början av september samlas EU-parlamentet igen men redan nu har Engström sin taktik klar.
- Jag ska inte vara med på fler möten än jag måste, säger Christian Engström.
Taktiken är att bara rikta in sig på Piratpartiets hjärtefråga - rätten till ett privatliv på internet.

Kritisk

Alla andra frågor som miljöpolitiken, jordbrukspolitiken eller EU-utvidgningen ska de andra i den gröna partigruppen få bestämma åt honom.
- Jag kommer rösta i enlighet med de rekommendationer som den gröna gruppen tar fram.
- Det kommer att bli så att ibland röstar jag emot min personliga uppfattning men det spelar ingen som helst roll för det är ändå inte det som vi gått till val på, säger Christian Engström.
Han ska försöka undvika att sitta igenom ändlösa utskottsmöten och andra parlamentshappenings som inte rör hjärtefrågan.
- Det blir ingen bra representation om jag ska företräda saker som jag inte är intresserad av, eller begriper mig på.
EU-valets andra stora vinnare, Folkpartiets Marit Paulsen, är kritisk till Christian Engströms planerade parlamentsskolk.

Inte ohederligt

- Jag tycker att det är osnyggt, men han har inte varit ohederlig. Han sa faktiskt det i valrörelsen, säger Marit Paulsen och fortsätter:
- Men då är det så att fem-sex procent av väljarna tycker att det är ok att sälja sin röst till högstbjudande, och få månadslön och dagtraktamente utan att göra nåt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag