Piratpartiets stöd fortsätter öka

Publicerad
Piratpartiets framgångssaga i opinionsmätningarna fortsätter.
I Skops senaste mätning inför söndagens EU-val uppger nästan sex procent att de tänker rösta på det unga enfrågepartiet.
I april hade Piratpartiet stöd från 0,4 procent av väljarna, enligt Skops väljarbarometer. I början av maj hade siffran hoppat upp till 4,4 procent och i den senaste mätningen uppger nu 5,6 procent att de tänker rösta på det unga partiet i EU-valet
Men om det går framåt för Piratpartiet, så går det bakåt för Moderaterna. I senaste mätningarna från Sifo och Novus opinion har partiet backat med mellan en och två procentenheter. I Skops mätning är tappet stort: från ett stöd på 28 procent till endast drygt 22 procent.

S störst

Socialdemokraterna håller sig tryggt i samtliga mätningar kring 30 procent, en siffra som gör dem klart störst av partierna inför valet.
När valdagen närmar sig tycks intresset för att rösta öka, enligt Skops mätning. I början av maj uppgav knappt sex av tio att de tänkte rösta, i den nya mätningen har det ökat till drygt sju av tio. Men Skops analytiker Örjan Hultåker tror att den stora andelen osäkra väljare, 20 procent, kan leda till att många i sista stund låter bli.
"Många avstår på valdagen från att rösta när de inte vet på vad", säger han enligt ett pressmeddelande.
Övriga partier i mätningen, föregående mätning inom parentes: Folkpartiet 11,1 procent (8,1), Centern 7 (5,8), Kristdemokraterna 4,4 (5,1), Vänsterpartiet 6,2 (6,0), Miljöpartiet 8,0 (7,9), Junilistan 2,3 (1,5) och Sverigedemokraterna 1,5 (2,2).

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag