Anna Troberg, vice partiledare för Piratpartiet. Foto: Cornelia Nordström
Anna Troberg, vice partiledare för Piratpartiet. Foto: Cornelia Nordström

Piratpartiet utsatt för nätattack

Publicerad
Uppdaterad
Wikileaks har utsetts för flera hackerattacker i Sverige.
Piratpartiet, som speglar Wikileaks hemsida, har haft problem med en så kallas Dos-attack. Och Wikileaks servrar i Sverige ligger nu helt nere.
- Det kan röra sig om någon som kommit in i servrarna och tagit bort innehållet. För det krävs stor kompetens, säger Mikael Viborg, talesperson för webbhotellet PRQ.
Wikileaks har blivit attackerat flera gånger sedan de släppte de amerikanska ambassadrapporterna, det så kallade "Cablegate".

 

Fientlig attack"

Nu ligger deras svenska server nere, och det kan röra sig om en fientlig attack.
- Vi vet inte vad felet är, de har inte skickat en felanmälan. Men är det en attack kan det röra sig om någon som kommit in i servrarna och tagit bort innehållet. För det krävs stor kompetens, men det mesta av den finns civil, säger Mikael Viborg.
Piratpartiet är en av flera aktörer som speglar Wikileaks, så att man kan komma åt sajten genom dem om den ligger nere.
Men på måndagsmorgonen började attackerna även mot Piratpartiet.
- Jag tolkar det som att det är någon som inte gillar att vi stödjer Wikileaks demokratiarbete, säger Anna Troberg, vice partiledare.

Tekniker arbetar med problemet

Deras interna system, officiella twitter och partiledarens blogg ligger nere.
- Det handlar om en så kallad Dos-attack, alltså att flera personer försöker ladda hemsidan samtidigt för att överbelasta servrarna, förklarar Anna Troberg.
Partiets tekniker arbetar nu med att lösa problemet och försöka se varifrån attacken kommer.
Anna Troberg är övertygad om att det är någon som inte gillar deras samarbete med Wikileaks som ligger bakom.
- Eftersom det sammanfaller helt är det min tolkning. Det drabbar hela vårt politiska arbete, så det är allvarligt, säger hon.
Ska ni polisanmäla händelsen?
- Vi får se, det beror på vilken information våra tekniker lyckas hitta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag