FULL FART. Wikileaks grundare Julian Assange hann med intevjuer, seminarium, lunch, museibesök och kräftskiva under sin lördag i Stockholm. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
FULL FART. Wikileaks grundare Julian Assange hann med intevjuer, seminarium, lunch, museibesök och kräftskiva under sin lördag i Stockholm. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Piratpartiet sträcker ut en hand till Wikileaks

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiet vill ge Wikileaks stöd - men inte pengar.
- De gör en hjälteinsats, säger partiledaren Rick Falkvinge.
Nu ska han träffa Wikileaks grundare Julian Assange för att diskutera saken vidare.
Wikileaks finansierades tidigare av grundaren själv, Julian Assange, och andra som var aktiva. Men i januari bad de om donationer. Hittills har de fått in sju miljoner kronor, men de behöver mer.

Kan inte ge pengar

Piratpartiet kan inte bidra med några pengar, men vill gärna hjälpa till.
- Vi har många aktivister som är duktiga tekniker och kunniga i kryptering och anonymitet som de är beroende av i sin verksamhet.
I går lovades han en träff med Julian Assange i dag eller på måndag.
- Jag lämnade över mitt visitkort och berättade att jag ville ses över en kopp kaffe och diskutera det. Han lät positiv.
Rick Falkvinge tycker att Wikileaks, som för en tid sedan offentliggjorde 75 000 hemliga dokument om kriget i Afghanistan, gör ett viktigt jobb.
- Att ge oss en genomlysning av krigets fasor är det bästa sättet att få ett slut på det. Jag skulle gärna se att Assange nomineras till fredspriset nästa år.

Flyttar inte till Sverige

De senaste veckorna har det varit diskussioner kring huruvida Wikileaks källor verkligen omfattas av det svenska källskyddet.
Under besöket i Sverige ska Assange därför sätta upp ett kontor och söka svenskt utgivarbevis.
- Om vår tolkning av den svenska lagen visar sig vara felaktig kommer det inte ha någon följd för våra källor, säger Julian Assange till Expressen.
Trots Wikileaks nära relation till Sverige verkar det inte bli ett huvudkontor här.
- Nu på sommaren skulle jag säga Sverige, absolut. Men jag har varit här på vintern också.
Wikileaks pressas av amerikanska myndigheter för att dra tillbaka sina publiceringar. Men om ett par veckor planerar de att släppa 15 000 nya dokument.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag