Foto: Bertil Ericson / Scanpix
 Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Piratpartiet skrev avtal med Wikileaks

Publicerad
Uppdaterad
Mitt i valrörelsen skrev Piratpartiet avtal med Wikileaks om att driva deras servrar.
Nu skickar partiledningen ut information till valarbetarna om hur de ska kommentera våldtäktshistorien.
- De är viktigt att de kan svara på frågorna de får, säger Anna Troberg, vice partiledare.
Julian Assange, som nu jagas av svensk polis misstänkt för våldtäkt, åt middag tillsammans med Piratpartiets ordförande Rickard Falkvinge i söndags.
Då tecknades ett avtal om att Piratpartiet kan driva Wikileaks servar i Sverige.
Nu har partiet skickat ut ett mejl till sina medlemmar där man berättar hur de ska bete sig i frågan.
– Det är viktigt att våra medlemmar har information om vad som händer, de är ute och sätter upp valaffischer och det är viktigt att de kan svara på frågorna de får, säger vice partiledaren Anna Troberg.
Är ni rädda att de ska säga fel saker?
– Nej, men man ska vara försiktig i sådana här fall. Vi kan inte uttala oss om någon skuld, det är viktigt att man inte kastar anklagelser åt något håll. Man ska inte döma någon på förhand, men inte heller tro att det är någon slags konspiration. Vi vill bara att våra medlemmar ska vara medvetna om vad som händer, säger Anna Troberg.
Piratpartiet poängterar att man stöder Wikileaks som organisation.
– De gör ett väldigt bra arbete. Det här är anklagelser mot honom som privatperson. Nu får vi se vad rättsmaskineriet kommer fram till, säger Anna Troberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag