Foto: Bertil Ericson / Scanpix
 Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Piratpartiet ska skydda Wikileaks

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiet tar över Wikileaks dataservrar.
Partiledaren Rick Falkvinge är självsäker inför uppgiften att skydda källorna.
- Vi hoppas att detta bara är början på vårt samarbete, säger han.
Piratpartiet började uppvakta Wikileaks via Twitter för några månader sedan.
I helgen skrev sajtens grundare Julian Assange på kontraktet över en middag.
- Vi är två organisationer som i mångt och mycket delar värderingar. Eftersom vi är ett politiskt parti kan vi erbjuda dem ett mycket starkare skydd mot påtryckningar från myndigheter, säger partiledaren Rick Falkvinge.

Hemlig plats

De nya servrarna beräknas vara i gång nästa vecka, på hemlig plats i Stockholms-området.
Piratpartiet erbjuder tjänsten gratis. Men frågan är om sam-arbetet kan påverka förtroendet för Wikileaks då sajten Piratebay, vars servrar också tas hand om av Piratpartiet, är olaglig i USA.
Detta tillbakavisas av Julian Assange:
- Vi har många medhjälpare runtom i världen. Som jag förstått är Piratpartiet i Sverige en mångsidig grupp som vill försvara det fria utbytet av information, säger han till SVT.
Rick Falkvinge hoppas på att detta bara är ett första steg i samarbetet med den kontroversiella organisationen.
- Vi har inga pengar. Men vi kan bistå med expertis kring kryptering, källskydd, olika sätt att hjälpa källor att hålla sig anonyma. Vi är duktiga tekniker, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag