Piratpartiet: "Rent rättsvidrigt"

Publicerad
Uppdaterad
Tillslaget mot The Pirate Bay är rättsvidrigt och visar att polisen böjer sig för amerikanska medieintressen.
Det menar Rickard Falkvinge, partiledare i Piratpartiet, som är för fildelning.
- Polisen har inget där att göra, säger han till Expressen.se.
Enligt Rickard Falkvinge visar flera tidigare domar att den verksamhet som personerna bakom hemsidan The Pirate Bay sysslar med inte är olaglig. Han är därför mycket kritisk till dagens tillslag. - Det här är rent rättsvidrigt. Vilket företag skulle funnit sig i att polisen kom och avbröt hela verksamheten, innan de var bevisat skyldiga till något brottsligt, säger Falkvinge vars parti inte har någon formell koppling till The Pirate Bay. - Men det är klart att eftersom vi tycker ungefär samma saker så vet vi vilka vi är.

"Auktoritet på området"

Enligt honom har polisen nu böjt sig för filmbranschens lobbyorganisation Antipiratbyrån. - Polisen betraktar Antipiratbyrån som auktoritet på området, de gör som de säger, säger Falkvinge. Piratpartiet grundades den 1 januari i år och står för ett öppet informationssamhälle. - Vi går till val på att stoppa den här typen av dumheter, sager Rickard Falkvinge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag