Rick Falkvinge och Christian Engström jublade efter EU-valet. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Rick Falkvinge och Christian Engström jublade efter EU-valet. Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Piratpartiet på väg mot riksdagen

Publicerad
Uppdaterad
Folkpartiet ökar med 2,4 procentenheter till 8,8 procent i Sifos väljarbarometer för juni. Samtidigt fortsätter Piratpartiet att surfa på framgången i valet till Europaparlamentet och kan vara på väg mot en plats i riksdagen.
- Framgången i EU-valet har gett partiet en skjuts, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till Svenska Dagbladet.

Röd-gröna i ledning

I undersökningen får gruppen övriga partier 4,2 procent och genomsnittet för Piratpartiet under mätperiodens två juniveckor är 2,7 procent av alla sympatier. Men under sista veckan, som inföll efter EU-valet, uppger strax under 5 procent av de intervjuade att de skulle rösta på partiet om det vore riksdagsval.
Även Sverigedemokraterna når fyraprocentsspärren bland dem som svarade dagarna efter EU-valet. Under hela perioden får SD 3,1 procent.
I kampen mellan blocken har det röd-gröna blocket en knapp ledning. De tre oppositionspartierna får tillsammans 46,5 procent av sympatierna mot 46,2 för de fyra regeringspartierna.

Moderaterna backar

Socialdemokraterna tappar två procentenheter men är fortfarande största parti med 32,8 procent av sympatierna. Moderaterna backar 0,6 procentenheter till 28,2.
Centern backar 0,8 procentenheter till 5,0. Kristdemokraterna får 4,2 procent, en ökning med 0,1 procentenheter. Vänsterpartiet går bakåt 0,6 procentenheter och hamnar på 5,2 procent. Miljöpartiet går fram 0,4 procentenheter till 8,5.
1 897 personer intervjuades av Sifo mellan den 1 och 11 juni, och resultatet av mätningen publiceras i Göteborgs-Posten, Skånska Dagbladet och Svenska Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag