Piratpartiet kräver nu att rättegången tas om. "Det här är korruption och rättsröta på en helt oförlåtlig nivå", skriver partiledaren Rick Falkvinge i ett pressmeddelande. Foto: Jörgen Hildebrandt
Piratpartiet kräver nu att rättegången tas om. "Det här är korruption och rättsröta på en helt oförlåtlig nivå", skriver partiledaren Rick Falkvinge i ett pressmeddelande.  Foto: Jörgen Hildebrandt

Piratpartiet kräver att rättegången tas om

Publicerad
Piratpartiet kräver nu att rättegången tas om.
"Det här är korruption och rättsröta på en helt oförlåtlig nivå. Domaren i det mest uppmärksammade målet på hela året är medlem i en intresseförening för ena parten i målet, och umgås dessutom privat med den sidans advokater. Hela rättegången måste göras om från början", skriver partiledaren Rick Falkvinge i ett pressmeddelande.
Falkvinge  påpekar också att den utredande polisen i målet gick till ett jobb hos ett av de anklagande företagen innan utredningen ens var färdig. Oacceptabel korruption, enligt partiet.
"Domaren i målet är medlem i en intresseförening och umgås privat med målsägarens advokater. Upphovsrättslobbyn har verkligen lyckats ta korruptionen till Sverige", skriver Falkvinge.

Mycket kritisk

Ola Salomonsson, den dömde Gottfrid Svartholm Wargs ombud, är mycket kritisk efter P 3 Nyheters uppgifter om att domaren i Pirate Bay-målet varit medlem i upphovsrättsorganisationer.
- Alla former av jäv är ett problem för domstolsväsendet. Det borde vara en självklarhet när man har domarkunskap att man även håller rent framför dörren när det gäller delikatessfrågor. Det här är ett högprofilsmål och det ger ytterligare skäl att tänka på det.
Han är extra förvånad eftersom en nämndeman fick hoppa av på grund av jäv innan rättegången.
- Då borde man ha skaffat sig marginaler och sett till att ingen form av jäv kunde riktas mot någon ledamot. Nu är det ändå lite antastligt, det fläckar ju domen.
Ola Salomonsson har inte bestämt sig för om han ska begära att målet ska tas om.
- Det är inte självklart, formellt kan man göra det. Jag tänker titta lite grann och fundera på hur det ska hanteras.

Kan ha påverkat

Han vill inte utesluta att jävet kan ha påverkat hans klients möjligheter i rättegången.
- Jag vill i alla fall inte utesluta det. Däremot är det svårt att spåra det i domen, men det kan man inte alltid göra. Man kan bara ana att det kan ha varit så.
Ola Salomonsson betraktar domarens medlemskap i upphovsrättsorganisationer som delikatessjäv, den mest opreciserade formen, som innebär att en person är jävig om det finns särskild omständighet som kan "rubba förtroendet till hans opartiskhet i ärendet".

Althin kräver att rättegången tas om

Peter Althin, ombud för den dömde Peter Sunde, kommer att kräva att rättegången tas om. Det kan handla om delikatessjäv, anser Althin.
- Jag kommer att i mitt överklagande påstå det, så får hovrätten besluta om tingsrättens dom ska undanröjas och målet ska återförvisas.
Han är mycket kritisk till domarens agerande.
- Det här är en situation som är förvånande och trist därför att i höstas fick jag uppgifter om att en nämndeman kunde ha sådana kopplingar att man kunde påstå jäv. Dessa skickade jag till domstolen och den nämndemannen jävades ut. Då hade det varit rimligt att vi hade fått pröva den här situationen också.
- Nu finns det en risk eller möjlighet, hur man nu ser på det, att hela förhandlingen i tingsrätten tas om.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag