Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Piratpartiet kan vinna på Island – vill inte leda

I dag ska Islands invånare välja ny regering – och den stora valraketen är Piratpartiet. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN
Piratpartiets ledare Birgitta Jónsdóttir. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN
Piratpartiet har dock gjort klart att även om de blir största parti är de inte intresserade av statsministerposten. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN

REYKJAVIK. Statsministern tvingades bort efter avslöjanden om hemlig skatteplanering.

I dag ska Islands invånare välja ny regering – och den stora valraketen är Piratpartiet.

– Folk vill ha något nytt och fräscht, vi har haft nog av traditionella politiker, säger Reykjavikbon Gunnar Hansson, 46.

Molnen hänger låga över fjällen som omger Reykjavik och höstregnet sveper in över staden. Utanför det isländska alltinget - där tusentals uppretade islänningar tidigare i år samlades för att demonstrera och kasta ägg på politikerna - är det tomt.

Inne i de centrala delarna av staden fanns i går inga tecken på att det pågår någon valkampanj.

– Vi har haft nog av traditionella politiker, det är rekordlågt förtroende för traditionella politiker som säger en sak och gör en annan, säger skådespelaren Gunnar Hansson.

Den nuvarande regeringen är en koalition mellan de två högerpartierna Framstegspartiet och Självständighetspartiet.

När de tog över makten 2013 var ett av deras största löften till väljarna att de skulle bekämpa korruption. Skandalen var därför fullständig när statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson från Framstegspartiet tre år senare, i april 2016, avslöjades med att ha smitit från att betala skatt genom att placera pengar i skatteparadis. Han tvingades att avgå från sin post och oppositionen pressade fram nyval.

Inga Gudrun Sveinsdottir, 55, ergoterapeut och Inga Lara Birgisdottir, 53, lärare, Reykjavik: – Vi ska inte ha den regeringen som vi har i dag, de förstör allt. Vi behöver någon som kan stå upp för landet och ta tag i bostadskrisen, hälso- och skolsystemen. Det som hände i våras var en fullständig skandal.

Piratpartiet i Island är stora raketen

Men nu rasar flera av de traditionella partierna i mätningarna inför valdagen på lördag.

Styrande Framstegspartiet backar från 24,4 procent i förra valet till ett nuvarande väljarstöd runt tio procent, Självständighetspartiet får drygt 22 procent men har fram till förra valet alltid fått omkring 35 procent av väljarstödet, även Socialdemokraterna fortsätter att rasa och är nu nere på rekordlåga sex procent.

Den stora raketen är i stället Piratpartiet – som kom in i alltinget förra valet med ett väljarstöd på 5,2 procent – och i de senaste opinionsundersökningarna hamnat på toppsiffror mellan 20 och 25 procent.

– Vi har vanligtvis inte så stora svängningar inom politiken, men hela den senaste valperioden har varit oerhört tumultartad, säger Silja Bára Ómarsdóttir, statsvetare vid University of Iceland.

Gunnar Hansson, 45, skådespelare, Reykjavik: – Det är väldigt kontroversiella tider där vi inte vet i vilken riktning landet kommer gå. Vi behöver definitivt en ny regering. Vi har haft nog av traditionella politiker, det är rekordlågt förtroende för traditionella politiker som säger en sak och gör en annan.

"Det här är helt nytt för oss"

Hon har lång erfarenhet av att studera isländsk politik, men har svårt att bedöma den nuvarande situationen.

– Det här är helt nytt för oss, vi vet inte vad som kommer hända, säger hon.

Mycket tyder dock på att det blir en bred koalition som tar över makten. I förra veckan bjöd Piratpartiet in ledarna från de tre andra oppositionspartierna Grön Vänster, Socialdemokraterna och Ljus framtid för ett samtal där de diskuterade ett eventuellt samarbete efter valet.

I torsdags meddelade de att de kommit överens.

Signy Magnusdottir, 25, arbetssökande, Reykjavik: – Jag har inte bestämt mig för vad jag ska rösta på än, men vi behöver verkligen en ny regering, det är inte bra som det är nu. Jag hoppas att den nya regeringen kommer göra ett bättre jobb – vi behöver framför allt se över rättssystemet och så betalar vi för mycket i skatt.

Piratpartiet är inte intresserade av statsministerposten

Expressen har sökt Piratpartiets ledare Birgitta Jónsdóttir för en kommentar:

– Jag är ledsen men är uppbokad dygnet runt, skriver hon i ett sms.

Piratpartiet har dock gjort klart att även om de blir största parti är de inte intresserade av statsministerposten.

– Det är väldigt experimentellt och man vet inte riktigt hur Piratpartiet kommer fungera eller regera. De är väldigt oerfarna och väldigt unga, men de kommer spela en stor roll, säger Silja Bára Ómarsdóttir.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!