Piratpartiets toppkandidat Christian Engström. Foto: Roger Schederin
Piratpartiets toppkandidat Christian Engström. Foto: Roger Schederin

Piratpartiet: De slänger våra valsedlar

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiet hävdar att de utsatts för valfusk inför EU-valet sedan partiets valsedlar slängts av arbetande vid en mobil valstation i Botkyrka - nu polisanmäler partiet händelsen.
- Det handlar om grov brottslighet, säger Daniel Nyström valsedelsamordnare för Piratpartiet i Stockholms Län till Expressen.se.
- Det gör inte mig något. Det finns ingen lagstiftning som det kan grundas på, säger Hans Nylund ansvarig för valorganisationen i kommunen.
Det är i ett klipp på Youtube som Piratpartiet genom Daniel Nyström, valsedelsamordnare för Piratpartiet i Stockholms Län, konfronterar valförrättare vid en mobil valstation i Botkyrka. Piratpartiet hävdar att partiet utsatts för valfusk då partiets valsedlar slängts när valförrättarna gått hem för dagen.
-  Valförrättaren på platsen hade tidigare sagt till min kommunledare som var den som placerade våra valsedlar på platsen att han skulle slänga dom. I morse åkte jag ut med en kamera för att och dokumentera vad som hände. Jag frågade igen om de kommer att slänga våra valsedlar och möttes av svaret att de kommer att göra det. jag kontaktade valnämnden som sa att man ”rett ut den här valförrättaren”, säger Daniel Nyström till Expressen.se.

Polisanmält

Partiet har nu polisanmält händelsen med hänvisning till att man utsatts för valfusk då väljarna undanhålls rätten att rösta på partiet.
- Att fiffla och inte sköta valsedlar hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Därför väljer vi att polisanmäla det här. Vi anser att det här är ett försök till valfusk och vill se vad polisen säger om det här, säger Nyström till Expressen.se.
Hans Nylund, ansvarig för valorganisationen i kommunen, motsäger sig Piratpartiets uppgifter och menar att man inte gjort något fel i hanteringen av de andra partiernas valsedlar.
- Vi har aldrig tagit ställning till hur vi ska hantera andra partiers valsedlar. Den första dagen de mobila enheterna åkte ut var det två valbussar. De fick då med sig det material som tillhör de nio partier som vi som kommun ansvarar för. När dagen var slut så tog de rätt på de valsedlar som vi ansvarar för. men - som jag har fått återberättat för mig - inte de övriga partiernas valsedlar. Den första dagen är det möjligt att de valsedlarna lämnades kvar efter att valet var avslutat, säger Hans Nylund och fortsätter:
- Nästa dag, den 22:a, öppnades valförrättningen igen och Piratpartiet kom dit och lämnade sina valsedlar. När de kommer dit uppstår en dialog som resulterar i att vi bestämmer att det ska finnas ett valställ till utöver det som kommunen ansvarar för. Det valstället togs sedan också med från platsen den dagen och kommer att tas med framöver.

"De vill synas i pressen"

Ni ändrade alltså på det. Var det för att ni såg något fel i hanteringen av de övriga partiernas valsedlar?
- Jag kan inte se något fel eftersom det inte har begåtts några fel.
Alla valsedlar som har exponerats har funnits tillgängliga hela dagen.
Sedan råkade det bli så att vi inte tog med oss de övriga partiernas valsedlar första dagen. Men det är ingen skada skedd eftersom de funnits tillgängliga hela dagen.
- Jag förstår inte deras reaktion. Det har aldrig funnits något problem.
Varför tror du att de reagerar så här?
 - De vill synas i pressen.
Vad säger du om att Piratpartiet har polisanmält händelsen?
-  Det gör inte mig något. Det finns ingen lagstiftning som det kan grundas på.
Piratpartiets Daniel Nyström håller dock inte med:
- Enligt brottsbalken är man skyldig till brott om man stör ett val. Vi ser det som ett försök till valfusk. Något som inte bör förekomma i Sverige 2009.

Åtalades för valfusk

2007 åtalades en s-politiker i Surahammar för valfusk sedan hon plockat undan Sverigedemokraternas röstsedlar. Kvinnan - som senare dömdes till 70 dagsböter - erkände att hon tagit Sverigedemokraternas röstsedlar och lagt dem i en papperskasse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag