POPULÄR PERSON. Nätfrågorna är glödheta och Piratpartiets toppkandidat Christian Engström har blivit politisk superstar i hela Europa. Foto: Roger Schederin
POPULÄR PERSON. Nätfrågorna är glödheta och Piratpartiets toppkandidat Christian Engström har blivit politisk superstar i hela Europa. Foto: Roger Schederin

Piratpartiet - politiska superstjärnor

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiet har blivit politiska superstars i hela Europa. De internationella mediebolagen står i kö för att få intervjua en svensk pirat. - Planen är Sverige, Europa, världen, i den ordningen, säger Christian Engström, partiets toppkandidat i EU-valet.
Ipredlagen, Telekompaketet och Acta-avtalet. Nätfrågorna är glödheta i både Sverige och Europa. I och med EU-valet har de europeiska medierna därför börjat intressera sig för det där svenska lilla politiska partiet som lever och andas just de frågorna - och som dessutom ser ut att ha en chans att ta sig in i parlamentet: Piratpartiet.
- De ringer som galna från alla stora medier i Europa, berättar Christian Engström, partiets vice ordförande.
Den senaste tiden har han suttit i en lång rad intervjuer med internationella mediejättar som BBC, Le Monde, La Republica och Süddeutsche Zeitung.

Störst intresse i Frankrike

- Det här är en ödesfråga för Europa, hur vi ska hantera internet.
- De frågeställningarna finns ju överallt. Man har förstått ute i Europa att debatten har kommit längre här i Sverige än i något annat land i världen, säger han.
Störst intresse finns i Frankrike. På sin hemsida radar Christian Engström upp 14 franska tidningar som intervjuat honom - bara den senaste månaden.
En av anledningarna är den franska så kallade "hadopi-lagen", som säger att man ska bli avstängd från internet efter tredje gången man anklagas för illegal fildelning.
- Vi har en stor debatt här i Frankrike om den nya lagen, så det är en het fråga.
- Och Sverige ligger i framkant i de här frågorna, eftersom ni har Piratpartiet, säger Pierre-Laurent Mazars, reporter på franska Le Journal du Dimanche, som intervjuade Engström i onsdags.
Enligt Piratpartiet går allt enligt deras storslagna plan om att sprida idéerna över hela världen.

Hela världen

- Vi har sagt från början att planen är Sverige, Europa, världen, i den ordningen, säger Christian Engström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag