Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Piratparti kan få EU-parlamentplats

Domarna mot de Pirate Bay-ansvariga engagerar många unga och Piratpartiets medlemsantal växer med dunder och brak. Statsvetare tror att partiet har en chans i EU-parlamentsvalet - om de yngsta väljarna orkar rösta.

FAKTA

Så många medlemmar har partierna


Socialdemokraterna 101 000*
Moderaterna 55 000*
Kristdemokraterna 23 000*
Piratpartiet 21 000**
Folkpartiet 18 000*
Miljöpartiet 9 000*
Vänsterpartiet 10 700***
Centerpartiet 43 211 (Centerrörelsen totalt 60 3045)***
 
* Februari 2009
** Enligt partiets hemsida 18 april 2009.
***April 2009

(TT)

Skulle du kunna tänka dig att rösta på Piratpartiet i EU-parlamentsvalet i juni?
Piratpartiet demonstrerade mot domen mot de ansvariga för fildelningssajten Pirate Bay i Stockholm, Karlstad och Lund på lördagen. Nästa delmål för partiet är nu att väljas in Europaparlamentet vid valet den 7 juni.
För att komma in måste partiet få minst fyra procent och då behöver man de unga förstagångsväljarna. I förra Europaparlamentsvalet låg dock valdeltagandet bland dessa på låga 27 procent. Men debatten som är nu kan engagera fler unga och höja valdeltagandet bland den ovanligt stora kullen av förstagångsväljare, konstaterar Henrik Oscarsson, docent i statsvetenskap på Göteborgs universitet.
- Om de kan mobilisera sina mjuka sympatisörer till valurnorna den 7 juni kan valdeltagande gå upp i den här gruppen. Men det är långt kvar till fyra-procentsspärren, säger han.

Kraftigt ökat stöd

Piratpartiets partiledare Rickard Falkvinge tror dock på sin sak.
- De här medborgarna har inte tidigare haft någon jättestor fråga som de kan engagera sig i. Det är inte så att politik inte engagerar ungdomar – det är så att förra generationens problem och politiska lösningar på de problemen inte engagerar ungdomar, säger han.
Och sedan domen kom har partiets medlemstal ökat kraftigt till drygt 21 000 på lördagseftermiddagen, enligt partiets egna uppgifter om sitt medlemstal. Samtidigt är ungdomssektionen Ung Pirat, med nästan 10 000 medlemmar, större än alla riksdagspartiernas ungdomsförbund.

Fildelning nytt fält

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, drar paralleller till Miljöpartiet som när det kom i mitten 1980-talet öppnade ett helt nytt politiskt fält. Då var det miljön som skapade nya politiska sakfrågor, medan det nu är fildelning och internet. För eller senare kommer de nya frågorna även att tas upp av de etablerade partierna.
- Jag tror att de just har drabbats av insikten att detta är mer än en tillfällig ungdomsrevolt, säger Ulf Bjereld.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!