Festen blev vild. Partiledaren Rick Falkvinge nästan grät av lättnad och glädje. "Jag är matt, lättad och rörd till tårar, sa han till Expressen efter att segern var klar. I Göteborg kastade piraterna kläderna vid Poseidon-statyn på Götaplatsen. Foto: Magnus Jönsson och Kamerapress
Festen blev vild. Partiledaren Rick Falkvinge nästan grät av lättnad och glädje. "Jag är matt, lättad och rörd till tårar, sa han till Expressen efter att segern var klar. I Göteborg kastade piraterna kläderna vid Poseidon-statyn på Götaplatsen. Foto: Magnus Jönsson och Kamerapress

Piraternas vilda fest

Publicerad
Uppdaterad
Här festar piraterna efter succévalet i natt. Nu skickar Sverige en pirat till Bryssel. Piratpartiet får 7,1 procent i EU-valet och kapar ett mandat.
- Nu skriver vi historia, utbrast partiledaren Rick Falkvinge direkt efter att det stod klart.
Det blev inte två platser i Bryssel, men succén var ändå ett faktum i natt.
Med 7,1 procent av rösterna får Piratpartiet ett mandat i EU-parlamentet.
När siffrorna dök upp på den stora bioduken fullkomligt exploderade lokalen.
Segeryran visste inga gränser på valvakan i KTH:s kårhus i Stockholm.

Skojade med partipiskan

Till slut spårade festen ur. Konstnären Carl Johan Rehbinder steg upp på scenen och gav toppkandidaten Christian Engström och partiledaren Rick Falkvinge varsin piska.
- Det här är en skön partipiska. Den får man som belöning, sa han.
Då ställde sig Christian Engström bredbent med händerna mot väggen, och Rick Falkvinge piskade honom i rumpan. Publiken blev galen av förtjusning.
- Folk har väl humor. Man måste få skämta lite också, sa Engström efteråt.
Han var nöjd med nattens resultat.
- Det är fantastiskt. Vi har jobbat för detta sedan i januari 2006. Det här är en riktig framgång.
Men det är inte säkert att han åker till Bryssel. Personkryssen är inte räknade, och andranamnet Amelia Andersdotter tippas ha en god chans att kryssas upp.
Christian Engström hoppas att det inte händer.
- Jag hoppas jag får åka ner till Bryssel, för det är jag verkligen sugen på. Men det kommer funka bra vem det än blir, sa han.

"Finns fortfarande chans"

Amelia Andersdotter firade i går segern på partiets valvaka i Malmö.
- Tyvärr räckte rösterna bara till ett mandat, men jag har inte gett upp. Det finns fortfarande en chans att jag kan bli inkryssad, sa hon.
Rick Falkvinge var tårögd efter att segern stod klar.
- Jag är matt, lättad och rörd till tårar. Det här är stort, sa han till Expressen direkt efter att Bryssel var säkrat.
Den okända stjärnan i Piratpartiet, som lyckades mobilisera de trögrörliga unga väljarna, är kampanjgeneralen Jan Lindgren.
- Det är massa människor som slitit med att engagera folk. Det har varit en kamp att få ihop den här kampanjen, berättade han.

Festade och sjöng piratvisor

Men festen var inte slut för att resultatet stod klart. Den fortsatte ända fram till småtimmarna. Flera hundra lilafärgade pirater åt, drack och sjöng på piratvisor.
- Välfärden börjar vid hundra megabit, skrålade ett gäng, strax efter att hela församlingen stämt upp i Sjörövar-Fabbe.
Piraterna var alldeles vimsiga av segeryran.
- Jag är skitglad. Nu har jag fått utbetalning på all tid och energi jag lagt ner på det här, sa Fredrik Lejnell, en av piratledarna i Stockholms norra delar.
Nu kunde de fira.
Nu kunde de andas ut.
Allt hade gått som planerat. Piratpartiet kom in i Bryssel.
Och när Christian Engström gick upp på scenen tillsammans med Rick Falkvinge för att fira med champagne - då utbrast han i pirathälsningen.
- Arrr! Arrr!, skrockade han. Publiken svarade direkt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag