Piraterna har vind i seglen

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiet kan ta plats i EU-parlamentet.
Det visar DN/Synovates nya mätning.
- Fantastiskt, säger Christian Engström, Piratpartiets toppkandidat i EU-valet.
I den första mätningen inför EU-valet 7 juni får Piratpartiet 5,1 procent. Det innebär att partiets toppkandidat Christian Engström skulle få en plats i EU-parlamentet.
- Det är en bekräftelse som jag hoppats på så länge. Vi kan och kommer att fixa det, säger Christian Engström sent på onsdagsnatten.
Stödet från väljarna har stigit rejält efter den senaste tidens debatt om olaglig fildelning på internet.

Mest unga män

Väljarna är nästa uteslutande unga män mellan 18 och 29 år - för dem är Piratpartiet näst största parti. Flest väljare vinner Piratpartiet från de rödgröna partierna, enligt DN.
- V och MP och Mona Sahlin har ju uttalat sig emot FRA-lagen och mot Ipredlagen men det tycks inte ha haft så stor genklang hos de här väljarna, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring, till DN.

Är försiktigt

EU-PARLAMENTARIKER. Christian Engström, i grå kavaj, på EU-valmöte med Piratpartiet. Foto: Scanpix Trots framgången är Christian Engström försiktig i sin optimism.
- Om alla som är arga på Pirate bay-domen går och röstar i EU-valet så kommer vi att komma in. Men det är bara valresultatet som räknas.
Moderaterna är största partiet med 29,7 procent före Socialdemokraterna med 29,2 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag