Pirate Bays server - nu på museum

Publicerad
Uppdaterad
Tiden går fort. Nu har Pirate Bay hunnit bli historia.
En av sajtens servrar, som tidigare varit beslagtagen av polisen, kommer nu att ställas ut som museiföremål.
Det är Tekniska museet i Stockholm som kommer att ställa ut en dataserver från Pirate Bay. Servern började användas 2004 och hade som uppgift att koppla samman olika datorer på nätet i samband med fildelning.
I maj 2006 beslagtogs servern av kriminalpolisen i samband med en husrannsakan. I januari förra året hävdes beslaget och Pirate Bay fick tillbaka sin server som då hade spelat ut sin roll. Tidigare i år donerades dataservern till Tekniska museet i Stockholm, som glatt tog emot museiföremålet.
– Denna tekniska pryl måste hamna på museum! Den har ett stort historiskt värde, den har satt fingret på ett stort problem. Eller möjlighet, säger Nils Olander, intendent på Tekniska museet.
Server kan numera ses på Tekniska museet tillsammans med en kassettbandspelare ur samlingarna. På 1970-talet handlade striden om musik som kopierades till kassettband. Nu handlar det om fildelning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag