Pirate Bays Peter Sunde i samarbete med Wikileaks

Publicerad
Uppdaterad
Hittills har Wikileaks finansierats genom frivilliga donationer.
Nu ansluter sig sajten till nya betaltjänsten Flattr.
Pirate Bays Peter Sunde, som ligger bakom tjänsten, är beredd att ta strid för det kontroversiella samarbetet.
"Vi tycker det är skitskoj att Flattr kan hjälpa för så viktiga saker", skriver han på Twitter.
Sverigebaserade webbplatsen Wikileaks, som publicerar hemligstämplat material på nätet, anslöt sig på måndagen till Flattr, uppger nyhetsbloggen Techcrunch.com.
Flattr är en frivillig betaltjänst som lanserades i juli. Den fungerar genom att användaren sätter upp ett konto och betalar en månatlig avgift på minst två euro. När användaren hittar något man gillar på Flattranslutna sajter kan den "belöna" det genom att klicka på Flattrknappen. Vid slutet av månaden fördelas månadsavgiften bland de sajter som man har "belönat".
Julian Assange är redaktör för Wikileaks. Foto: Peter MacdiarmidFlattr finns än så länge bara i en betaversion, men används redan av de två tyska nättidningarna Taz.de och Freitag.de.

Redo för strid

Techcrunch.com har varit i kontakt med Flattrs upphovsman, Peter Sunde, som säger att han är "beredd att ta striden" för samarbetet med kontroversiella Wikileaks. Som talesman för Pirate Bay är han van vid att vara i blåsväder.
På Twitter skriver Peter Sunde om sitt nya projekt:
"Vi tycker det är skitskoj att de litar på oss för detta, och att Flattr kan hjälpa för så viktiga saker."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag