Piratdom kan bli överspelad

Publicerad
Den slutliga domen i Pirate Bay-målet kan dröja upp till fem år.
Men meningarna går isär om domen är relevant då.
I fredags föll domen i tingsrätten mot de fyra åtalade. Bara några timmar efter att den kommit hade advokat Per E Samuelson överklagat till hovrätten. Han vill även att EU:s domstol ska lämna ett yttrande i frågan.
- Hela den svenska lagstiftningen bygger på EU-rättsliga direktiv. Jag tycker att innehållet med direktiven jämfört med hur den svenska lagen ser ut gör att det är oklart om inte EU-rätten är mera förmånlig för de åtalade både när det gäller straffrätten och skadeståndsrätten, säger Samuelson.

Flera år

Oavsett utgången i hovrätten väntas den förlorande sidan även ansöka om prövningstillstånd i Högsta domstolen. Och det innebär att det kan dröja flera år innan en slutgiltig dom kommer.
- Om det ska gå en vända i både EG-domstolen och Högsta domstolen kan det ta fyra till fem år, säger Per E Samuelson.
Även om teknikutvecklingen går framåt snabbt anser Henrik Pontén, jurist vid Antipiratbyrån, att domen kommer att vara relevant.
- Den handlar om ett illegalt brukande av teknik, inte av tekniken i sig. Det kommer säkert flera nya tekniker som fungerar på liknande sätt.
Han säger att domen även kommer att kunna användas för nya tekniker för fildelning som kan dyka upp i framtiden.

Nya lösningar

Den uppfattningen delas inte av Roger Wallis, professor emeritus vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, som vittnade under rättegången. Han tror att den slutliga domen kan vara irrelevant när den kommer.
Enligt Wallis kommer det nya lösningar och han ser två utvecklingar som går parallellt.
En där företag ingår avtal med film- och skivbolag och betalar en summa. Därefter erbjuder företagen sina kunder tillgång till exempelvis film och musik när de köper en speciell vara.
- Det innebär att det redan finns en lösning. Du betalar indirekt för att få tillgång till all musik. Till exempel kanske du får tre låtar om du köper en hamburgare i framtiden.
Han ser även en utveckling där fildelningstekniken blir mer anonym.
- Det blir en kamp om integritet och vad vi får och inte får göra. Det kan ha oerhört många negativa konsekvenser för hela samhället och begränsar möjligheten för flera att delta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag