Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pippi 70 år – vad har hon betytt för dig?

Foto: Jens L'Estrade

Vad har Pippi betytt för dig?

Alexandra Pascalidou, Maud Olofsson, Mona Sahlin, Charlotte Kalla och många fler svarar på vad Pippi betytt för dem.

Inger Ljung Olsson
Foto: Ronny Johannesson

Inger Ljung Olsson, 48, programledare "Go'kväll":

– Jag fick den läst för mig som liten, men såg framför allt tv-serien med Inger Nilsson, det är den som är det största minnet. Som vuxen förstod jag att hon måste ha varit en förebild, men det tänkte jag aldrig på då. Men att som tjej vara den starkaste och klara allt - det var liksom självklart. Kanske tack vare Pippi.

Alexandra Pascalidou
Foto: Lisa Mattisson Exp

Alexandra Pascalidou, 44, journalist och författare:

– Pippi blev en viktig revolutionär för mig när jag kom till Sverige och lärde mig att läsa svenska. Hon fick mig att resa mig och inse rätten att stå upp för den man är, oavsett om man har orange hår, är föräldralös eller "annorlunda" på något sätt. Att följa sin lust och inre busighet, det borde fler göra.

Maud Olofsson
Foto: Sven Lindwall

Maud Olofsson, 59, tidigare partiledare och näringsminister (C):

– Pippi var den modiga och lite busiga tjej som jag själv då önskade att jag vågade vara. Det är så lätt hänt att flickor bara ska vara söta och snälla, och Pippi visade oss något annat. Tack Astrid för att du visade det!

Gunhild Carling
Foto: Olle Sporrong

Gunhild Carling, 40, artist:

– Hon är en hjältinna för så många. Jag är fascinerad av att hon är så busig och galen. Men också så oskyldig. Jag har blivit jämförd med henne många gånger, och det är smickrande. Men hon var egentligen aldrig någon förebild för mig. Det där med att inte gå i skolan var fel. Men hon är en tröst för alla som inte klarar av att passa in.

Lena Adelsohn Liljeroth
Foto: Christian Örnberg

Lena Adelsohn Liljeroth, 59, tidigare kulturminister (M):

– Pippi var ouppnåelig - men hon visade att det var möjligt att röra sig utanför ramar och regler, beslutade av andra. En vuxen Pippi - trots att hon inte ville bli stor - hade säkert blivit en drömchef. Jag hade gärna velat ha henne som boss - eller ministerkollega.

Ulrica Messing
Foto: Stefan Söderström

Ulrica Messing, tidigare näringsminister (S), nu inrednings-vd:

– Civilkurage genom att våga ifrågasätta och mod till tjejer som behöver ta för sig och ta ställning. Men hon visar också att det är svårt att alltid göra rätt när hon ljuger en del. Som förebild i sagorna är hon unik, tjejer brukar målas upp som söta och rara och hon är busig, yvig och visar kraft. Det gillar jag.

Anette Norberg
Foto: Robert Eklund

Anette Norberg, 48, flerfaldig OS- och VM-guldmedaljör i curling, i dag konsult, Ekerö:

– Precis som alla andra har jag vuxit upp med Pippisagorna och det var stort att se om Pippi-filmerna med mina barn och läsa böckerna för dem när jag själv blev mamma. Jag gillar att Pippi går sina egna vägar och inte riktigt gör som alla andra. Så har jag nog upplevt mig själv också.

Annika Jankell
Foto: Sigge Klemetz

Annika Jankell, 53, radioprogramledare:

– När jag var liten var Pippi mest den coola tjejen man ville vara för att hon hade häst, apa och ett träd med sockerdricka, men ju mer jag har tänkt på det som vuxen så har jag insett att hon var en feministisk förebild. Som morsa har jag uppmuntrat mina ungar att "vara Pippi" och min lilla, Happy, är dessutom rödhårig. Mycket hellre Pippi än Barbie.

Anna Kinberg Batra
Foto: Sven Lindwall

Anna Kinberg Batra, 45, partiledare (M).

– Pippi är en stor förebild för både tjejer och killar. Särskilt eftersom hon alltid vågar vara sig själv och gå sina egna vägar, utan att tänka för mycket på vad alla andra säger och tycker. Både Astrid Lindgren har stått upp för, och Pippi gör det än i dag, allas rätt att vara sig själv och våga vara den man vill. Det borde fler känna att de kan.

Annie Lööf
Foto: David Sica

Annie Lööf, 31, partiledare (C)

– Historierna om rödhåriga Pippis olika äventyr betydde mycket för mig som barn. Ett bevingat citat från Pippi som har fastnat i mitt minne är "det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert!". Hon är en inspirerande karaktär som jag hoppas kommer att ge glädje till många generationer av barn. Grattis på födelsedagen till världens yngsta 70-åring!

Anna Hedenmo
Foto: Sven Lindwall

Anna Hedenmo, 54, programledare

– Massor förmodligen. Det var en häftig feministisk förebild man fick som barn. Jag minns väldigt tydligt att min pappa läste högt och skrattade. Det var kul för att han tyckte att det var roligt på ett sätt, och vi barn kanske på ett annat. Den starka tjejen satt man inte och tänkte på som litet barn men när jag tänker på det nu tänker jag att hon säkert kan ha bidragit till att många tjejer känner sig starka.

Charlotte Kalla
Foto: Jens L'Estrade

Charlotte Kalla, 27, skiddrottning

– Pippi har visat att allt är möjligt och att man ska våga tro på sig själv.

Mona Sahlin
Foto: Jens L'Estrade

Mona Sahlin, 58, tidigare partiledare (S)

– Pippi kunde, så då kunde jag. Och Pippi kan, så mina barnbarn känner att de kan. Pippi gav mod och en busig känsla av uppror. Det gör hon fortfarande. Pippi rules!

Anna Lindmarker
Foto: Izabelle Nordfjell

Anna Lindmarker, 54, nyhetsankare, TV4

– Jag beundrade Pippi, men identifierade mig mer med Annika, som var ganska tillbakadragen. Och så var jag avundsjuk på att Pippi hade en egen häst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.