Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pingviner räknade från rymden

Foto: British Antarctic Survey

STOCKHOLM. För första gången har en djurart inventerats från rymden.

Högupplösta satellitbilder har tagits på alla kolonier av kejsarpingviner i Antarktis.

Resultat: Det finns dubbelt så många kejsarpingviner som man tidigare trott.

Kejsarpingvin

Kejsarpingvinen (Aptenodytes forsteri) är den största av alla pingviner och en av de största nu levande fåglarna. Den blir 122 centimeter lång och väger 22 till 45 kilo.

Den finns bara i Antarktis där den häckar i kolonier på havsisen längs hela kustlinjen. Enligt den nya studien finns det 44 kolonier varav ett fåtal är stora, med uppemot 20 000 fåglar. Häckningen äger rum under vintern när temperaturerna kan nå ner till 50 minusgrader. Äggen balanseras på fötterna och täcks av en kroppsvarm hudficka tills de kläcks.

Källa: British Antarctic Survey. (TT)

Enligt den slutliga sammanräkningen uppskattar man nu att populationen består av 595 000 fåglar i totalt 44 kolonier. Sju av dessa kolonier var tidigare okända men upptäcktes nu med satellitbilderna.

Den förra uppskattningen, som byggde på mark- och flyginventeringar, löd på cirka 300 000 fåglar.

Forskarna, som letts av geografen Peter Fretwell vid British Antarctic Survey, säger sig vara både överraskade och mycket glada över det nya resultatet.

Häckar på isen

Kejsarpingvinen, som är den största av pingvinerna, och den enda arten som häckar under den antarktiska vintern, har länge betraktas som sårbar. Nu har i ett enda slag hela världspopulationen fördubblats.

Inventeringen blev möjlig att genomföra tack vare en kombination av faktorer. Dels är kejsarpingvinerna stora, dels samlas de i stora, kompakta kolonier, och de häckar dessutom när omgivningen är täckt av snö och is vilket gör att deras svartvita fjäderdräkt sticker ut tydligt i landskapet.

Hotad på sikt

Bilderna togs från tre satelliter. Med hjälp av en särskild teknik, kallad pan-sharpening, lyckades man öka upplösningen tillräckligt mycket för att kunna separera pingviner, isblock, skuggor och fläckar med pingvinspillning på bilderna.

Möjligen är det så att kejsarpingvinen är den enda djurarten på jorden som går att räkna på det här sättet. Åtminstone om man vill ha en exakt uppskattning av antalet. Men forskarna tror att det går att göra hyfsade inventeringar även av andra pingviner och kanske också andra fåglar i Antarktis med satelliternas hjälp.

För kejsarpingvinernas vidkommande är det viktigt att upprepa inventeringen med jämna mellanrum. Den är den mest köldanpassade av alla fåglar på jorden och kan på sikt hotas av den pågående klimatuppvärmningen.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.