Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pingst 2020: Därför försvann helgdagen och ledigheten

Foto: NINA BERGSTRÖM / NINA BERGSTRÖM NINA BERGSTRÖM
Foto: Kalender 365

Förr var pingsten en viktig högtid under våren i Sverige.

Numera glider den förbi utan firande – och utan extra ledighet.

Inte ens den röda dagen finns kvar.

Länge har pingsten räknats som sommarens början, då naturen är som vackrast och allt är skirt och grönt.

Pingsten är en kristen högtid och räknas som kyrkans födelsedag, en dag av hänryckning och glädje.

Under medeltiden firades pingsten med en speciell festvecka – men i dag passerar högtiden nästan helt obemärkt.

Därför firar vi pingst

Enligt den kristna tron korsfästs Jesus och dör på korset på långfredagen. Han återuppstår på påskdagen och och sprider sitt budskap fram till 40:e dagen – på Kristi himmelsfärdsdag.

Innan Jesus drar lovar han sina lärjungar att de inte ska bli övergivna. Människorna får en ”sanningens ande” som ska vara med människorna för alltid.

”Tio dagar efter Kristi Himmelsfärd firar vi därför pingst. Då firar vi att Gud låter sin ande, hjälparen, vara hos oss”, skriver Svenska kyrkan på sin hemsida.

På pingstdagen visade sig den helige anden för lärjungarna och uppmanade dem att sprida den kristna tron i världen. 

När infaller pingst 2020?

Pingstafton infaller i år lördag den 30 maj. Pingsten räknas ut så här: Sju veckor efter första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.

Varför är inte annandag pingst röd dag?

Annadag pingst var till och med 2004 en röd dag i almanackan. När nationaldagen den 6 juni blev röd dag skulle en annan helgdag strykas. Valet stod mellan 1 maj och annandag pingst – och första maj vann.

Fram till 1772 firades pingsten med hela fyra röda dagar. Efter annandag pingst stod även tredjedag och fjärdedag pingst i almanackan. 

Pingstafton är ingen röd dag – utan som vilken annan lördag som helst.

Är Systembolaget öppet i pingst 2020?

Systembolaget är öppet på pingstafton, dock senast till klockan 15.00 som alla andra lördagar. Det är stängt på pingstdagen och öppet på annandag pingst som under vilken måndag som helst.

Vad är pingstkyrkan?

Pingströrelsen är en väckelserörelse inom den protestantiska världen som uppkom i Los Angeles och Wales under 1900-talets början. 1907 nådde pingströrelsen Sverige. 

Ett kännetecken för pingstkyrkan är att den består av självständiga församlingar utan enhetligt antagna trosbekännelser eller lärosatser. 

Pingstkyrkan ses som traditionellt bibeltrogen. Ett viktigt inslag är andedopet, där den helige anden fyller den döpte med övernaturliga krafter och förmågor. Förr ansågs andedopet visa sig genom tungomålstalande. 

Pingstkyrkan är en av Sveriges största frikyrkor med 439 församlingar och drygt 88 000 medlemmar. 

Varför heter blomman pingstlilja?

Påsk- och pingstliljor tillhör släkten Narcissus och ses som vårens glädjespridare. Påskliljan från från april till maj, alltså runt påsk. Pingstliljan är – som pingsten – lite senare och blommar i maj.

Pingstliljan är giftig. Narcissus kommer från grekiskans ”narke” som i narkos och betyder förlamning och bedövning. 

Statsminister Stefan Löfven om sommaren 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.