Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Pim-Pim" vidare - Enqvist utslagen

För den ena tog det slut på bittrast möjliga sätt - för den andra kan det vara början på något riktigt stort.
På måndagen tog Joachim Johansson och Thomas Enqvist skilda vägar i OS-tennisen.
"Pim-Pim" gick vidare till andra omgången i OS-tennisen, Enqvist åkte ut ur.
Måndagen i Aten kunde knappast blivit mera olik för de båda svenskarna. För Enqvist blev det förlust med siffrorna 6-7 (7-9) 7-6 (10-8), 7-9 mot tredjeseedade Carlos Moya efter en match som kommer att sorteras in i facket "rysare". För Johansson gick det enklare, mycket enklare, och blev seger: 6-2, 6-3 mot Paradorn Srichaphan, Thailand. Men det tråkiga först. För Enqvist var så nära en skräll, att få ut spanske före detta världsettan och en av favoriterna till guldet i Aten, men till slut blev det en repris på hur det sett ut alltför många gånger de senaste månaderna.

"Frustrerande"

- Tyvärr har många matcher sett ut så här på slutet, Jag har spelat bra, satt mig i lägen att vinna men tar inte hem dem och det är frustrerande, säger han. Och måndagens match blev ett praktemplar på det: Han hade kommit tillbaka från underläge 0-1 i set då han räddat fem setbollar i tiebreaket i första set, sedan missat en egen setboll innan Moya kunde avgöra. Han hade räddat två matchbollar i tiebreaket i andra set innan han vände underläge till setseger. Han hade själv två matchbollar i Moyas serve vid ställningen 5-4 och ytterligare en vid ställningen 7-6. Det var kort och gott matchen som hade det mesta, utom ett lyckligt svenskt slut. För när spanjoren bröt Enqvist fram till 8-7 i avgörande set efter bland annat ett dubbelfel av Enqvist, hans elfte i matchen, så kunde Moya sedan hålla undan till vinst. Kan du beskriva skillnaden när det gäller sådana här jämna matcher nu mot hur det var när du var på topp i karriären? - Det är en bra fråga, men jag har inget bra svar. Det är inte så att jag blir spänd när det går till tiebreak. Det här är ju en av världens bästa spelare och på ett sätt är det bra att man fortfarande är med mot sådana, samtidigt är det frustrerande, säger Enqvist. - Det är klart att det känns tyngre att förlora här än till exempel i någon annan turnering. OS är något jag sett fram emot, jag hade precis klarat att komma med och det här var ett av de stora delmålen i år. Det var en dag med få glädjeämnen för Enqvist, desto roligare var det för "Pim-Pim".

Behöll lugnet

I nästan i samma stund som Enqvist klev av centrecourten kunde Johansson gå av bana 2. Segern mot Srichaphan, rankad 16:e i världen var imponerande, särskilt sättet han genomförde matchen på. För i blåsten behöll "Pim-Pim" sitt lugn, i stället för att försöka vinna matchen genom att sätta en rad serveess. - Jag försökte bara sätta serven i rutan, när det blåste så mycket, säger han. Och servarna kom bara upp i omkring 150 km/t, snigelfart för svensken, men i gengäld så satt 84 procent av förstaservarna. Och när Srichaphan hade svårast av de båda att bemästra förhållandena blev det till slut en enkel seger. I nästa omgång möter han en spegelbild av sig själv. 1,93 meter långa kroaten Ivan Ljubicic bygger precis som "Pim-Pim" sitt spel kring serven. Seger där, samt i tredje omgången, så väntar troligen världsettan Roger Federer, Schweiz. - Jag har tyckt att jag spelat bra borta i USA, formen känns bra. Men det är ju väldigt tufft här, för att ta medalj ska jag inte bara ta mig förbi världsettan, jag ska även vinna matchen därefter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.