Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pilotprojektet ska
hjälpa utsatta barn

SOS Barnbyar och Stockholms Stadsmission startar ett pilotprojekt som ska återförena utsatta rumänska familjer, där en eller flera föräldrar har lämnat landet för att försörja sig och lämnat barnen kvar.
Elisabet Stahlenius, kommunikationschef SOS Barnbyar.
Marika Hjelm Siegwald, kommunikations- och insamlingschef för Stockholms Stadsmission.

I Rumänien har 350 000 barn en eller flera föräldrar som lämnat landet på jakt efter arbete.

Nu startar SOS Barnbyar och Stockholms Stadsmission ett pilotprojekt som ska hjälpa dessa utsatta barn genom att återförena familjer som splittrats.

– Vi samordnar insatser i Stockholm och Rumänien, säger Maria Hjelm Siegwald, kommunikations- och insamlingschef på Stockholms Stadsmission.

Fakta/Utsattheten i siffror

* 350 000 barn har i Rumänien enligt Unicef lämnats av föräldrar som migrerar för att försörja sig utomlands.

* 7 procent av Rumäniens invånare i åldrarna 0-18 år är så kallade "children left behind", barn som lämnats kvar i hemlandet.

* 157 000 rumänska barn har en pappa som arbetar utomlands och 67 000 har en mamma som arbetar utomlands.

* 1/3, mer än 126 000 barn, har blivit lämnade av båda sina föräldrar.

* 400 000 barn i Rumänien - utöver de 350 000 barn som just nu har en eller flera föräldrar i utlandet - har under kortare eller längre period i livet blivit lämnade av föräldrar som försörjer sig utomlands. Det innebär att 750 000 rumänska barn har påverkats i större eller mindre utsträckning av att deras föräldrar åkt utomlands.

Källa: http://www.childrenleftbehind.eu/countries-of-origin-romania/

SOS Barnbyar i Rumänien arbetar redan sedan tidigare med något som man kallar familjestärkande program.

– Programmen ska stärka familjer och göra dem självförsörjande och kapabla att ta hand om sina barn. Exempel på detta är utbildning, mikrolån, psykosocialt stöd som familjerådgivning och att hjälpa barn till skola. Allt anpassas till varje individs och familjs behov, berättar Elisabet Stahlenius, kommunikationschef för SOS Barnbyar i Sverige.

Samtidigt driver Stockholms Stadsmission i samarbete med Stockholms stad verksamheten Crossroads i Stockholm, ett informations- och rådgivningscenter för EU-migranter och medborgare från länder utanför EU med permanent uppehållstillstånd från annat EU-land.

Kan få hjälp

– På Crossroads kan individen bland annat få utbildning i svenska, hjälp med arbetsansökningar, stöd i kontakten med myndigheter, men också hjälp med basala behov som mat, dusch och värme, säger Stockholms Stadsmissions Marika Hjelm Siegwald.

Stockholms Stadsmission har i samtal med många av EU-migranterna från Rumänien fått veta att de har barn hemma som inte har följt med till Sverige.

– Föräldrarna har på olika sätt ordnat med vem som tar hand om barnet eller barnen, det kan vara mor-, farföräldrar, grannfamilj eller familjens äldsta barn, säger Marika Hjelm Siegwald.

Catharina Gehrke, generalsekreterare på SOS Barnbyar, säger att en del av de barn vars föräldrar försörjer sig i utlandet - exempelvis genom att tigga - periodvis lämnas ensamma.

– Utan föräldrastöd är barnen extremt utsatta. Skolgång och hälsa kan bli lidande och risken ökar att barnen utnyttjas för tvångsarbete eller trafficking, säger Gehrke.

Stockholms Stadsmission kartlägger nu EU-migranter från Rumänien som är i Sverige och har barn kvar i hemlandet. Föräldrarna ska djupintervjuas för att se vilka behov de har av stöd i Rumänien och om de vill delta i det nya projektet att arbeta för långsiktigt hållbara återföreningar på hemorten, framför allt i Bacau där SOS Barnbyar redan har verksamhet.

Hemköp och Axfoundation bidrar med pengar - som bland annat kommer från pantknapparna i butikerna - till samarbetet mellan de två ideella organisationerna som ska pågå i minst tre år.

Socialsekreterare i Rumänien

– Samtidigt kommer vi under tiden EU-medborgarna är här i Sverige erbjuda dem att delta i exempelvis alfabetiseringskurser på rumänska, vilket är en metod att lära sig läsa och skriva för analfabeter, eller syutbildning inom ett projekt som Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner bedriver - ”EU-migranter som en resurs” - där vi bland annat tillverkar och säljer tygpåsar, säger Marika Hjelm Siegwald.

SOS Barnbyar:

– Under tiden kan vår socialsekreterare i Rumänien förbereda stödet till familjen inför föräldrarnas återkomst, säger Elisabet Stahlenius.